Svenska kulor mot pirater

2012-03-29 13:15  
Små keramikkulor i en ram skyddar mot eldstriden. Foto: Protaurius

Keramiska kulor från Göteborg skyddar besättningen mot beskjutning från pirater. Nu har ett brittiskt rederi utrustat flera fartyg med tekniken.

Billiga kulor i ett tolv centimeters tjockt lager. Mer behövs inte för att stoppa beskjutning från kalasjnikovs med pansarbrytande projektiler, vanliga vapen för pirater som sprider skräck till havs.

– Ett stort brittiskt rederi utrustade fyra olje- och gasborrningsfartyg med vår teknik i januari. En av båtarna har redan blivit utsatt för beskjutning och klarade sig bra, säger Magnus Gilborne som är vd för Protaurius i Göteborg.

Det är styrhytt och brygga som skyddas av företagets keramiska kulor. De hårda, vita bollarna hälls in mellan enkla stödväggar.

Om man blir beskjuten krossar projektilerna några av de keramiska kulorna. Då rasar övriga kulor ner och ”läker” skadan i skyddet. Samtidigt tappar projektilerna fart, förlorar sin bana och börjar tumla runt.

Den patenterade tekniken används sedan tidigare på flera ställen i världen. Bland annat för att skydda kärnkraftverk mot terroristattacker, av den svenska insatsstyrkan i Afghanistan och av den brittiska polisen som vill ha flyttbara skyddsväggar.

Skydd mot pirater är en ny nisch för Protaurius, och den första ordern till det brittiska rederiet är värd cirka fem miljoner kronor.

Nu har företaget inlett ett pilotprojekt med ett stort skandinaviskt rederi som vill ha skydd som lätt kan flyttas mellan olika fartyg. Tanken är att på så vis öka säkerheten på de fartyg som ska passera farliga vatten.

– Till sommaren hoppas jag att tekniken ska vara installerad, säger Magnus Gilborne.

Den största kunden är fortfarande den brittiska polisen. Nu hoppas företaget på nya order inför OS i London i sommar.

Keramiska kulor är rederiernas nya skydd mot pirater.

439 attacker i fjol – åtta dödsoffer

Förra året rapporterades 439 attacker mot fartyg över hela världen, enligt statistik från Internationella handelskammaren, ICC.

Majoriteten skedde utanför Somalias kust och i Guineabukten på Afrikas västkust.

802 besättningsmedlemmar togs som gisslan, åtta dödades.

Hittills i år har 76 attacker gjorts mot fartyg. För närvarande hålls 14 fartyg med sammanlagt 199 personer gisslan av somaliska pirater.

Charlotta von Schultz

Mer om: Sjöpirat Pirater

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt