Svenska korvetter på piratjakt i Somalia

2009-03-12 10:32  

I kväll får de båda svenska stridsfartygen Stockholm och Malmö klartecken att bekämpa sjöpiraterna utanför Somalias kust tillsammans med andra fartyg från EU-länderna.

Fartygen har sedan i december rustats för piratjakt på Kockums varv i Karlskrona.

Till och med under jul- och nyårshelgen har det arbetats för att få de ganska slitna korvetterna i skick för den långa resan ned till Afrikas horn i Adenviken mellan Indiska Oceanen och Röda Havet.

- Totalt har vi haft över 500 olika jobba att utföra, säger projektledaren Roger Sejlert i nya numret av Kockumnytt.

Nya kulsprutor
Förutom reparations- och förstärkningsarbetena har korvetterna fått lämpliga vapen för piratjakten – en tung kulspruta och fyra lättare på varje fartyg.

De nya kulsprutorna kompletterar de vapen som korvetterna redan har – sjömålsrobotar för långa avstånd och en 57 millimeters allmålspjäs för självförsvar, plus sjunkbomber och ubåtsjaktstorpeder.

Även stödfartyget HMS Trossö, som ska följa korvetterna, har fått vapen – hela 14 kulsprutor.

Vikta för internationella uppdrag
HMS Stockholm och HMS Malmö byggdes 1984-1985 på Karlskronavarvet som ledningsfartyg för de dåvarande ytstridsflottiljerna. Fartygen modifierades under 2000-2002 då de bland annat utrustades med ett toppmodernt stridsledningssystem.

Det har varit på tal länge att just korvetterna Stockholm och Malmö ska stå i beredskap för att på regeringens order sättas in i en kris utomlands med 30 dagars varsel under FN-befäl eller annat befäl.

Nu vill regeringen skicka korvetterna till Somaliakusten för att ingå i den flotta som EU skickar ned för att bekämpa sjöpiraterna.

Riksdagens tar beslutet i kväll
Riksdagens försvarsutskott har sagt ja till regeringens förslag (prop 2008/09:108) och i kväll tas beslutet i riksdagens kammare.

Så här skriver försvarsutskottet.

”Riksdagen medger regeringens förslag att regeringen under högst fyra månader ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 450 personer till förfogande för deltagande i Europeiska unionens marina insats utanför Somalias kust, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd. ”

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt