Svenska försvaret spänner musklerna

2009-03-19 14:33  
Ubåtarna i Södermanlandsklassen behöver ersättas av nya.

I propositionen om det nya nya försvaret förelås att den svenska flottan av stridsflygplanet Jas 39 Gripen ska bestå av 100 plan. Därmed går regeringen emot den parlamentariska Försvarsberedningens förslag om att minska antalet Gripen-plan till 75.

I somras ansåg en samlad försvarsberedning att antalet Jas Gripen-plan kunde minskas ytterligare med en division till 75 plan, i förhållande till en uppgörelse 2007 om 100 plan.

Men när inriktnings-propositionen för det svenska försvaret för åren 2010-2014 presenterades i dag torsdag av försvarsminister Sten Tolgfors (m) var beredningens sparförslag som bortblåst. Ändå påstår försvarsministern att kostnaderna inte ska öka.

Där framgår att alliansregeringen i stället vill satsa på att vidmakthålla en Gripen-flotta bestående av 100 plan i C/D-version.

– Regeringen gör bedömningen att handlingsprogrammet för Jas Gripen ligger fast, sa Håkan Jevrell, statsekreterare i försvarsdepartementet till nyteknik.se på torsdagen.

Närmare än så ville han inte förklara varför Försvarsberedningen och regeringen landat i olika slutsatser.

Även dagens ubåtsflotta ska bestå i numerär. Sverige har i dag fem ubåtar varav en i reserv, enligt dagens besked.

Eftersom två av dagens ubåtar är tänkta att skrotas runt år 2012-2015 måste regeringen framöver ta beslut om hur de ska ersättas. Det är båtar ur Södermanlandsklassen, HMS Södermanland och Östergötland.

– Man kan antingen ta beslut om att köpa nya eller att förlänga livstiden på de två som är tänkta att gallras ut, säger Håkan Jevrell.

Vilket beslut regering och riksdag tar i ubåtsfrågan får betydelse för bland annat de anställda på Kockumsvarvet i Karlskrona, där en ny ubåt projekteras.

Dessutom säger regeringen ja till att armén får skaffa fler splitterskyddade fordon. Det blir även ja till att skaffa fler helikoptrar.

50000 redo på en vecka

I det nya försvar som lanserades i dag ska 50000 soldater och sjömän vara stridsberedda inom en vecka, efter ett beslut i regeringen om höjd beredskap. 28000 av dessa i stående och kontrakterade förband.

Det kan jämföras kan jämföras med dagens numerär om att 11400 ska vara stridsberedda inom ett år.

Alla insatsförband ska kunna rycka ut såväl här hemma som i utlandet.

Exakt vad detta betyder för det samlade materialanslaget inom försvaret är oklart.

De senaste åren har det ständigt talats om bantningar av anslaget – som är mycket högt i internationella jämförelser– men också om miljardöverföringar till operativa förband.

Håkan Jevrell ville i dag inte svara på frågan om försvarsreformen, med så många fler stridsberedda än i dag, också kommer att innebära än större kostnader för utrustning, vapen och annan krigsmateriel.

– Hur fördelningen ska se ut i framtiden mellan personalanslaget och materielanslaget är något som regeringen kommer ta att ställning till i kommande budgetpropositioner efter förslag från ÖB, säger Håkan Jevrell.

Regeringen vill också öka antalet stridande i hemvärnet till 22 000 personer varav 17 000 ska ingå i de nationella skyddsstyrkor som nyinrättas..

Rekryteringen framöver ska ske på frivillig grund. Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter.

Mer om: Ubåt Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt