Svenska elvägar rullar vidare

2014-05-26 06:12  
Elways elskena har utvecklats under flera år. Foto: Jörgen Appelgren

Vägar där fordonen laddas medan du kör är ett steg närmare genomförande.

Det är Trafikverket, i samarbete med Vinnova och Energimyndigheten, som står bakom projektet Elvägar, som ska minska utsläppen från den tunga trafiken. Förhoppningen är att åtminstone två demonstrationsanläggningar ska byggas under nästa år.

Fyra aktörer har nu gått vidare till nästa fas i den förkommersiella upphandlingen för projektet:

• Volvo, som med Bombardiers induktiva teknik hoppas ladda bussar i linjetrafik i Göteborg.

• Scania, som liksom Volvo vill ladda stadsbussar induktivt med Bombardiers teknik. I Södertälje.

• RUAB (Rosersbergs Utvecklings AB) som med Elways konduktiva teknik vill lägga en elskena i vägbanan på en kilometer av den totalt tio kilometer långa sträckan mellan Arlanda flygplats och Roserbergs logistikområde.

• Elväg Gävle, som vill testa Siemens konduktiva teknik med elkraft från luftledningar och strömavtagare på taket på delar av E16 mellan Gävle och Dalarna. Här är Scania också delaktiga.

Enligt Lisa Silvemark, projektledare på Trafikverket, får de fyra aktörerna en miljon var i delfinansiering. Pengar som de ska använda till att upprätta detaljprojektering för att senare kunna uppföra demonstrationsanläggningen. Halva summan utbetalas direkt och resterande när detaljprojekteringen är färdig.

Projekt Elvägar

  • En elväg är en väg där elförsörjningen för fordonets framdrift sker kontinuerligt under fordonets väg framåt.
  • Konduktiv överföring av ström kräver någon form av kontaktdon, till exempel en strömavtagare, som på järnväg från hängande ledningar, eller en släpkontakt mot ström­förande skenor i vägbanan.
  • Induktiv överföring av ström sker via en strömförande kabel som är nedgrävd i vägbanan och som via det elektromagnetiska fält som alstras överför ström i en mottagare som är monterad på fordonet. I detta fall finns ingen fysisk kontakt mellan sändare och mottagare.

Sara Peterssohn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt