”Svenska drönarbolag riskerar att gå under”

2016-10-28 11:01  

En ny dom sätter totalstopp för drönarfotografering i Sverige. Ett kryphål i lagen öppnar för fortsatt fotografering - men inte för svenska drönarföretag.

I förra veckan kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som i princip förbjuder all fotografering från flygande drönare. Beslutet har mötts av skarp kritik från många håll – bland annat svenska teknikföretag som använder drönare i sin verksamhet.

Nu har det kommit fram att den nya lagen inte gäller för alla – för drönarbolag som är baserade i andra EU-länder än Sverige är det fortfarande fritt fram att fotografera här, förutsatt att deras hemländer tillåter detta. Slutsatsen, som bland annat uppmärksammats av drönarbolaget 360media.se, har bekräftats av Datainspektionen.                        

Detta kryphål i lagen kan komma att få ödesdigra konsekvenser för svenska drönarföretag, menar Ludvig Emgård, vd för Linköpingsbolaget Spotscale som använder drönarfotografier för att skapa avancerade 3d-modeller av bebyggelse.

Läs mer:

Läs mer: Roboten tar över golvläggningen

– För oss har det här beskedet ingen större betydelse, eftersom vi inte har några egna drönare utan i stället hyr in piloter. Men för hela branschen är det här mycket dåligt, och kan på sikt leda till att svenska drönarpiloter riskerar att bli utslagna på den svenska marknaden.

Ludvig Emgård hoppas att det nu ska gå att hitta en lösning som gör det möjligt för de svenska drönarföretagen att fortsätta sin verksamhet.

– Jag är just nu med och för samtal med Länsstyrelsen och Datainspektionen. Ingen av dem vill att svenska drönarbolag ska gå under på grund av den nya lagstiftningen, och de vill hjälpa till med att hitta lösningar, säger han till Ny Teknik, och fortsätter:

– Men risken är att det tar för lång tid och att drönarbolagen har hunnit försvinna innan man kunnat presentera en lösning. Därför är det viktigt att aktörer inom näringslivet och media fortsätter att uppmärksamma frågan, och att den är brännande just nu.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt