Svensk vapenexport slår rekord

2010-03-04 10:15  
Saabs och Ericssons gemensamt utvecklade spaningsradar Erieye har bland annat sålts till Pakistan. Foto: Saab

Exporten av svensk försvarsmateriel har aldrig varit större än nu. Sedan 2002 har försäljningen av Jas Gripen, Stridsfordon 90 och radarsystemet Erieye fyrfaldigats.

Den svenska förvarsindustrin sålde ifjol vapensystem för 13, 5 miljarder kronor, enligt färska siffror från ISP, Inspektionen för strategiska produkter – tidigare krigsmaterielinspektionen.

Sedan början av 2000-talet har försäljningen stadigt ökat – mycket beroende på att vapensystem som Stridsfordon 90 från Bofors-Hägglund, radarsystemet Erieye och även planet Jas Gripen.

80 procent av försäljningen gårEU-länder och viktiga samarbetsländer utanför Europa.

Men även länder somSydafrika, Saudiarabien, Indien och oroshärdenPakistan har ökat sina inköp av svenska system.

Nederländerna, som satsar på Stridsfordon 90, är största kunden köper mest. Det landet köper för nästan 2,5 miljarder kronor.

Pakistan handlade ifjol svenska system för 1,4 miljarder, vilket fått delar av den politiska oppositionen i Sverige att reagera.

Andreas Ekman Duse, generaldirektör på ISP, är medveten om att försäljningen till Pakistan är känslig.

- Men det handlar om följdleveranser är av tidigare order. Idag blir det inga nya affärer med Pakistan, säger Andreas Ekman Duse.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt