Svensk tävling ska hitta alternativ till bilen

2019-02-06 13:15  
Hyrcyklar utanför Skansens entré på Djurgården i Stockholm. Foto: Leif Blom / TT

Vi måste hitta alternativ till den privatägda bilen för att transportera oss. Det menar Energimyndigheten som har utlyst en tävling.

För att Sverige ska nå målet om en fossilfri transportsektor till 2045 krävs det nya sätt att lösa våra personliga transporter. Det räcker inte med att utsläppen från biltrafiken gradvis minskar, menar Energimyndigheten.

Därför har en internationell tävling utlysts. Syftet är att finna ”framtidens hållbara transporttjänster” som ”gör det enklare att välja bort bilen”, enligt myndighetens egen tidning Energivärlden. Tre vinnare får dela på 1,5 miljoner kronor och får hjälp med att introducera tjänsten på den svenska marknaden. Tävlingen hålls inom det nationella projektet Hållbar mobilitet som tjänst.

Koppla ihop utbud av fossilfria färdsätt

Ett exempel på en tjänst kan handla om att koppla ihop ett utbud av fossilfria färdsätt till en heltäckande tjänst. Myndigheten lyfter själv företaget Ubigo i Stockholm som kopplar ihop cykel- och bilpooler samt kollektivtrafik i samma app.

– Tanken med vår tävling är att utbudet av sådana här tjänster ska bli större och dessutom så gröna som möjligt, säger Peter Kasche, handläggare på Energimyndigheten till Energivärlden.

Påskynda omställningen till fossilfria transporter

I juryn sitter bland andra Xiaomei Tan från stiftelsen Global Environment Facility, Marjan Mohsenin från tankesmedjan Singularity University och Pär Svärdson från Apotea. Bidragen bedöms bland annat utifrån potentialen att påskynda omställningen till en fossilfri transportsektor.

Bidrag ska vara inlämnade senast klockan 08:00 den 26 februari. Här är en länk till tävlingen.

Johan Kristensson

Mer om: Mobilitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt