Svensk storsatsning på Eco Marathon

2009-02-25 08:19  

I år ställer fem svenska studentlag upp på den årliga miljöbilstävlingen Shell Eco Marathon - två från KTH, två från Chalmers och ett från Luleå. Rekordet som ska slås är på 383 mil på motsvarande en liter bensin.

Det gick ganska bra för de svenska lagen i förra årets Eco Marathon på Nogarobanan i södra Frankrike. Man tävlade både i klassen Prototype och i Urban Concept Car-klassen.

Baldos från Luleå tekniska universitet tog fyra priser i Urban Concept-klassen, Eco Vera från Chalmers satte nytt svenskt längdrekord i Prototype-klassen och Spiros från KTH fick designpris i Urban Concept-klassen.

Baldos tog fyra fina priser
För Baldos gick det faktiskt väldigt bra. Baldos tog bland annat hem Michelin Grand Prize som räknas som det finaste priset för Urban Concept-bilar med förbränningsmotorer. Baldos rullade 299 kilometer på motsvarande 1 liter bensin.

Dessutom satte Baldos nytt världsrekod i låga koldioxidutsläpp när man sänkte det gamla rekorder för hybridbilar på 9 gram koldioxid per kilometer till 6,15 gram.

Euro Speedway-banan
Nu satsar de svenska teknogerna på nya framgångar. I år går tävlingen på Euro Speedway Lauzits i Tyskland den 7-9 maj.

- Det är en av världens mest kända utmaningar för ingenjörsstudenter, konstaterar projektledarna på KTH i ett pressmeddelande.

Utmaningen för studenterna är att konstruera motordrivna fordon som ska komma så långt som möjligt på samma mängd energi.

Genom att utforska nya koncept bygger deltagarna morgondagens bilar. Det är bilar som är energieffektiva, mer bränsleekonomiska och som har en renare förbränning.

Eco Vera har svenska rekordet
En stor utmaningen är att slå distansrekordet från 2005, då ett franskt lag lyckades köra 3 836 kilometer på energin motsvarande en liter bensin.

Bästa svenska resultat är Eco Veras 772 kilometer från 2008.

Nya team vill vara med i kampen och antalet tävlande nationaliteter har aldrig varit större.

År 2009 kommer lag från mer än 25 europeiska länder att delta, men även från länder från Nordafrika och Asien.

Bland nykomlingarna kan nämnas Österrike, Luxemburg, Malaysia, Marocko, Pakistan, Thailand och Ukraina, rapporterar KTH i sitt mejl.

- Närvaron av 12 asiatiska team vittnar om att tävlingen har blivit mer populär på den kontinenten och det är därför man räknar med att starta Shell Eco-marathon Asien år 2010.

Både Chalmers och KTH har nya stadsbilar
Lagen kan anmäla fordon med olika konventionella och okonventionella bränslen i två olika kategorier: "Prototypes" eller "UrbanConcept".

Prototypes tenderar att ha en mer futuristisk design samtidigt som fordon i kategorin UrbanConcept är byggda efter konventionella fordonskriterier och därför tenderar de att se mer ut som de bilar vi är vana att se i städerna.

KTH ställer upp medveteranen Agilis i prototypklassen och nya bilen Aurora i stadsbilsklassen.

Chalmers trimmar sin Eco Vera för en ny tävling i prototypklassen och ställer för första gången också upp istadsbilsklassen med Smarter, en bil som änn inte visats upp annat än på ritbordet.

Luleå tar rygg på förra årets framgångar med Baldos och kommer medBaldos II.

Läs mer om förra årets tävling på www.nyteknik.se.

Läs Shells pressmeddelande om Eco Marathon 2009 här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Chalmers Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt