Svensk aska på analys hos FOI

2010-05-19 13:42  
Sex mätkapslar som monteras under flygplanets vingar samlade in partiklar från askmolnet.

I måndags lyfte ett av de två specialutrustade J32 Lansen för att samla in askprover i svenskt luftrum. Proverna analyseras nu hos Försvarets forskningsinstitut, FOI, i Umeå.

Totalt var flygplanet i luften under en och en halv timma under förmiddagen på måndagen och flög längs västkusten och över Nordsjön i områden som klassades som zon 2, det vill säga ett område med begränsad mängd aska i luften.

- Allt gick som planerat och vi väntar nu på provsvaren, säger Lars-Eric Bladh på Transportstyrelsen som koordinerar projektet som sker i samarbete med Försvarsmakten, FOI och SMHI.

Provtagningen ägde rum på olika höjder och både i och utanför området med aska. Proven har skickats till FOI i Umeå och där på går nu analyserna av koncentrationen av aska i luften. Svar väntas tidigast på fredag enligt Lars-Eric Bladh.

Efter att analysen är klar kan det bli aktuellt med fler flygningar.

- Förmodligen blir det fler flygningar. Det här var bara ett första test av metoden, säger Lars-Eric Bladh.

Marie Alpman

Mer om: Vulkanaska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt