Svensk app visar var planet försvann

2014-03-10 14:52  
Senaste uppdateringen från Flighradar24 om var planet från Malaysian Airlines försvann natten i fredags kväll svensk tid. Foto: Flightradar24

Mikael Robertsson, grundare av Stockholmsföretaget Flightradar 24 har haft en hektisk helg. Redan natten till lördagen kunde han visa var och när planet från Malaysian Airlines försvann från radarskärmen.

-Det har varit fullt upp i helgen, säger han till Ny Teknik.

Redan under natten till lördagen gick han ut i social medier med uppgifter om var och när planet från Malaysian Airlines försvann spårlöst.

-Av en slump var jag vaken på natten och såg att de gått ut med de saknade ett plan. Jag började direkt att forska i våra loggar och databaser och det visade sig att vi hade bra täckning och kunde se hur planet bara försvann.

I medierna cirkulerade länge uppgiften att planet försvunnit två timmar efter start. Först efter 12 timmar bekräftades det som Mikael Robertsson kunde se direkt - att planet försvann från radartäckningen redan 40 minuter efter starten.

-Vi visste exakt vad som hade hänt men det tog tid innan medierna förstod. Sedan dess har jag suttit i intervjuer. I morse ringde New York Times och i morgon ska jag vara med på CNN via Skype, berättar Mikael Robertsson.

Frågorna rör bland annat hur tjänsten fungerar och om planens transpondrar går att stänga av.

Han säger att det är kul med all uppmärksamhet.

-Samtidigt är det skrämmande att inte myndigheterna har bättre koll. Det är ett stort antal människor som drabbats.

Via appar och Flightradar 24.s webb går det att följa majoriteten av alla större passagerarplan som rör sig på himlen.

Data om planen fångas in av ett nätverk av radiomottagare hos 3 000 frivilliga runt om i världen. De tar emot flygplanens så kallade ADS-B- signaler med information om identitet, position och hastighet.

Den som inte har en egen radiomottagare kan ansöka om att få en som utvecklats och tillverkats av Flightradar 24.

 

Marie Alpman

Mer om: Flightradar 24

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt