Svävarcykeln – snart till försäljning

2014-05-15 09:12  

För cirka 85 000 dollar kan den bli din – svävarcykeln. <br/> Tillverkarna planerar att släppa den till försäljning inom bara något år, uppger discovery.com.

2012, när amerikanska företaget Aerofex visade upp sin svävarcykel så överöstes de med förfrågningar om när farkosten skulle bli verklighet för allmänheten.

Svaret är 2017.

För ungefär 85 000 dollar kan den som är sugen få leva ut sina "Star Wars"-fantasier genom att kryssa runt en bit ovanför marken på sin alldeles egna svävarfarkost. De som är riktigt ivriga kan betala en deposition på 5 000 dollar för att säkerställa köpet.

Enligt discovery.com kombinerar farkosten, som döpts till Aero-X, en svävares reglerade rotorer med enkelheten att köra en motorcykel. Maxfarten är 72 kilometer i timmen och den kan sväva nästan 3,7 meter ovanför marken. Cykeln har plats för två passagerare.

Företaget uppger att de lyckats med Aero-X genom att fokusera på att övervinna hinder gällande stabilitet och kontroll, som varit tidigare svävarfordons stora svagheter.

– Vi har jobbat mycket med att lära oss att eliminera kopplngseffekten, säger Mark De Roche, grundare till Aerofex, enligt discovery.com.

Kopplingseffekten

  • Kopplingsfenomenet uppstår både hos reglerade rotorer och öppna rotorer (såsom helikoptrar). Om piloten åker framåt så kan en rotorfarkost även svänga vänster på grund av aerodynamiken i snurrande motorer.

Frida Sjödin

Mer om: Svävare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt