Svarta lådans nödsignal för kort

2011-05-09 14:45  
Färdskrivaren som ska innehålla samtal mellan piloterna hittades förra veckan. Foto: Scanpix

Efter Air France-olyckan i södra Atlanten för två år sedan kommer nu krav på att nödsignalerna från de svarta lådorna i flygplamem ska hålla ut i tre månader i stället för en månad som det är i dag.

Ouppklarade flyghaverier är en mardröm för flygbranschen. Om man inte hittar de svarta lådorna med alla flygdata och piloternas röster är det nästan omöjligt att fastställa olycksorsaken.

När Air France-planet AF-447 försvann i havets djup utanför Brasilien i hårt väder den 1 juni 2009 sökte man febrilt efter haveriplatsen för att hitta färdskrivarna och röstinspelningarna.

Men området var för stort för att hitta rätt innan nödsignalen från de svarta lådorna dog.

Den automatiska undervattenssändaren ULB, Underwater Locator Beacon, sänder bara ut signaler under 30 dagar. Sedan dör batteriet.

Därför blev sökandet efter planet och färdskrivarna långdraget.

Först efter två år och fjärde försöket lyckades man hitta både  the Cockpit Voice Recorder och the Digital Flight Data Recorder för två veckor sedan.

Nu ställs en rad nya tekniska krav på flygbranschen från de internationella luftfartsorganisationerna Icao och Easa, rapporterar den danska tidningen Ingenjören.

Det handlar bland annat om att med satellitkommunikation hela tiden hålla koll på var ett flygplan befinner sig, i vilken riktning det flyger och vilken hastighet det har.

Men först på önskelistan är bättre batterier i de svarta lådorna så att de kan sända nödsignaler under tre månaders tid – signaler starka nog att uppfattas även om planet skulle ligga på flera tusen meters djup i havet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Flygplan Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt