Svart låda hittad – men sitter fast

2015-01-12 06:28  

Den så kallade svarta lådan från det störtade Air Asia-planet i Javasjön har hittats av dykare. Den har dock inte bärgats eftersom den sitter fast under vrakdelar från flygplanskroppen.

Fyndet av den svarta lådan, som ska innehålla det förolyckade planets färdskrivare, offentliggjordes kort efter att det stod klart att stjärtpartiet inte innehöll lådan. Stjärtpartiet bärgades i lördags med hjälp av ballonger, och ping-signaler hade då uppfattats från en plats fyra kilometer bort.

Hårt väder har försvårat sökandet men Santoso Sayogo, utredare från den indonesiska transportsäkerhetsmyndigheten, hoppas att lugnare väder på måndag ska göra det möjligt för dykare att gå ner igen.

– Förhoppningsvis kan de bärga den svarta lådan under måndagen, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Sökpersonal tror också att en del av flygplanskroppen har hittats på havsbotten. Ultraljudsbilder visar ett föremål som är tio meter långt och fyra meter brett på botten av Javasjön.

Air Asia-planet försvann under en flygning mellan Surabaya i Indonesien och Singapore den 28 december. Ingen av de 162 ombord överlevde kraschen. Olyckan tros ha orsakats av dåligt väder, men ett definitivt svar är omöjligt att ge utan uppgifter från färdskrivaren.

Mer om: Air Asia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt