Svallvågor när Tesla kör Model Y med lidar

2021-05-27 14:12  
När fotot dök upp så steg lidartillverkaren Luminar Technologies aktiekurs med mer än tio procent. Foto: Grayson Brulte / Twitter

Elon Musk har upprepat sågat tekniken – men nyligen dök en Model Y med lidarsensorer på taket upp i Florida. Nu spekuleras det om Tesla är på väg att byta fot.

Många autonoma testfordon använder lidar, där sensorn lägger ett raster av laserpunkter som ger en bild av omgivningen. Elon Musk har inte hållit igen när det kommer till att dela sin syn på tekniken – och hur undermålig lidar är jämfört med de sensorer som backar upp Teslas Autopilot-system.

Ett exempel var under bolagets första Autonomy Day 2019. Då sade Musk: "Lidar är ett hopplöst uppdrag", samt att, "Alla som förlitar sig på lidar är fördömda". Det rapporterade Techcrunch.

Därmed är det nu en liten seger för alla anhängare av lidar-tekniken när Tesla tycks vara på väg att anamma lösningen för sina bilar. Dagens Autopilot-system utgår från radar, kameror och ultraljudsensorer. Tesla har dock flaggat för att radarn ska tas bort, och då är frågan hur bilarna ska hantera situationer där sikten är dålig?

Läs mer: ”Våra bilar ska köra bättre själva än när människor kör dem”

Ryktet om Tesla och lidar startade när man siktade en tillverkarskyltad Model Y med lidarsensorer på takräcket, som åkte runt i Florida. Det rapporterar Investors.com. Teknikkonsulten Grayson Brulte har bekräftat att sensorerna på den fotograferade bilen tillhör Luminar Technologies. Samma dag som fotot dök upp så steg bolagets aktier med mer än tio procent, rapporterar Automotive News Europe.

Sajten refererar till Bloomberg News som har bekräftat med California Department of Motor Vehicles att registreringsskyltarna på fordonet tillhör Tesla. Enligt Investors.com föll Teslals aktiekurs efter att man tagit bort hänvisningar till bilarnas radar på hemsidan i USA, för Model 3 och Model Y. Sam Abuelsamid, som är analytiker för Guidehouse Insights, anser dock att den mest sannolika förklaringen bakom fordonet i Florida är att Tesla använder lidarsensorerna för att validera sitt eget kamerabaserade system.

John Edgren

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt