SUV ska jaga tjuv

2014-03-26 11:03  
Fords stadsjeepsbaserade patrullbil föll de amerikanska poliserna på läppen. Foto: Ford

Amerikanska polisen har helt klart valt patrullbil - en stadsjeep, SUV, är favorit.

För två år sedan presenterade Ford en polisbil baserad på stadsjeepen Explorer, och kallade den Police Interceptor Utility. Det var ett lyckat drag, visade det sig.

Förra året sålde Ford 13556 sådana polisbilar till amerikanska polisdistrikt. Det betyder att stadsjeepsversionen var populärare än den sedan-modell som också presenterats som ett alternativ till de åldrade polisbilar som nu byts ut i rask takt.

Ford har länge varit den dominerande leverantören av polisbilar i USA med modellen Crown Victoria som storsäljare. Men den modellen har nu fallit för åldersstrecket och ska ersättas.

Alla de tre inhemska biltillverkarna har tagit fram polismodeller, Ford och GM en sedan och en SUV vardera och Chrysler en sedan.

Ford noterade redan förra sommaren överraskande stort intresse för stadsjeepsversionen, och ett motsvarande dämpat intresse för sedanmodellen.

Traditionellt har amerikanska polisbilar varit utrustade med kraftiga V8-motorer, men Ford marknadsför nu främst V6-or. En 3,5 liters version kallad Ecoboost som ger 365 hästkrafter gjorde bra ifrån sig vid ett test som utfördes av Los Angelespolisen, och som har stort inflytande på andra polisdistrikt i USA.

Med en kortare motor blir det mer utrymme över för poliserna i bilen.

En förklaring till det stora intresset för biltypen är att poliserna känner sig säkrare i en patrullbil som bygger på en stadsjeepsmodell.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/oxNSLEK6aFM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: Polisbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt