Superjumbon till lågprisbolag

2010-11-10 15:54  

Flygbolaget Skymark Airlines blir det första lågprisbolaget att beställa superjumbon Airbus A380.

Det japanska flygbolaget blir dessutom det första japanska flygbolaget att beställa detta världens största passagerarplan.

Skymark har blivit framgångsrikt genom att enbart hålla sig till en flygplanstyp, Boeing 737 med plats för 177 passagerare. Det har minskat drifts- och underhållskostnaderna.

Lågprisbolaget tänker öppna internationella flyglinjer med A380, med tänkbara destinationer som London, Frankfurt och Seattle, rapporterar tidningen Asahi shimbun.

De sex flygplan som Skymark planerar beställa ska levereras i en takt av två om året från 2014. En option på ytterligare nio plan finns också i samtalen med Airbus.

Airbus A380 är byggt för att ta 550 passagerare i tre klasser, men finns också i charterversion och tar då närmare 850 passagerare. Skymark har inte bestämt för hur många passagerare planen ska inredas.

Håkan Abrahamson

Mer om: A380 Superjumbon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt