Superdator testas i Volvobilar

2016-01-05 06:44 TT  
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

En ”superdator” ska styra 100 självkörande Volvobilar rätt, när pilotprojektet drar i gång i Göteborg nästa år.

(Artikeln har uppdaterats)

Från och med nästa år ska 100 privatbilister i Göteborgsområdet ratta varsin Volvo XC 90 med den nya tekniken. Eller snarare sagt, låta sig bli rattade av sin bil.

På vissa sträckor i Göteborg ska Volvobilarna köra utan förarens inblandning, bland annat med hjälp av en dator från Nvidia, som nu presenterats på elektronikmässan CES i Las Vegas.

Enligt ett pressmeddelande från det amerikanska teknikföretaget är Volvo Cars första kunden av det som beskrivs som en superdator för självkörande bilar.

Läs mer: Så tar Volvo över ratten

Den nya datorn, stor som en matlåda, uppges ha en beräkningskraft som motsvarar 150 Apple-datorer av modellen Macbook Pro och en enorm kapacitet när det gäller att lära sig känna igen olika trafiksituationer.

Det sedan tidigare aviserade försöket med självkörande XC 90-bilar är ett led i Volvos arbete för säkrare bilar.

”Vår vision är att ingen ska bli dödad eller skadad allvarligt i en ny Volvo till 2020”, säger Marcus Rothoff, tekniskt ansvarig för Drive Me, Volvo Cars program för självkörande bilar, i en kommentar.

    

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt