Superdator testas i Volvobilar

2016-01-05 06:44  
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

En ”superdator” ska styra 100 självkörande Volvobilar rätt, när pilotprojektet drar i gång i Göteborg nästa år.

(Artikeln har uppdaterats)

Från och med nästa år ska 100 privatbilister i Göteborgsområdet ratta varsin Volvo XC 90 med den nya tekniken. Eller snarare sagt, låta sig bli rattade av sin bil.

På vissa sträckor i Göteborg ska Volvobilarna köra utan förarens inblandning, bland annat med hjälp av en dator från Nvidia, som nu presenterats på elektronikmässan CES i Las Vegas.

Enligt ett pressmeddelande från det amerikanska teknikföretaget är Volvo Cars första kunden av det som beskrivs som en superdator för självkörande bilar.

Läs mer:

Läs mer: Så tar Volvo över ratten

Den nya datorn, stor som en matlåda, uppges ha en beräkningskraft som motsvarar 150 Apple-datorer av modellen Macbook Pro och en enorm kapacitet när det gäller att lära sig känna igen olika trafiksituationer.

Det sedan tidigare aviserade försöket med självkörande XC 90-bilar är ett led i Volvos arbete för säkrare bilar.

”Vår vision är att ingen ska bli dödad eller skadad allvarligt i en ny Volvo till 2020”, säger Marcus Rothoff, tekniskt ansvarig för Drive Me, Volvo Cars program för självkörande bilar, i en kommentar.

    

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt