Superbolaget som ska bli Saabs delägare

2011-05-16 10:53  

Saab Automobiles nya partner i Kina, Pang Da, kan betala 30 miljoner euro på en gång till Saab. Enligt hemsidan är bolaget ett av de största i Kina.

Pang Da Automobile Trade är en stor återförsäljare som är knutet till Tang Shan Jidong Material Group Co enligt företagets hemsida.

Föregångarna härrör från ett bolag som grundades 1988. Bolaget ska enligt hemsidan ha ett kapital på 1 miljard dollar.

Pang Qinghua är vd för bolaget och är enligt Forbes en av Kinas nya miljardärer. Den amerikanska tidningen rankas som den 86:e rikaste kinesen.

Han har en masterexamen i ekonomi från Fudan University i Shanghai. Han började sin karriär på ett statligt verkstadsbolag men startade sedan det som är Kinas i särklass största bildistributör Pang Da.

Pang Qinghua säger sig ha odlat ett företag i ärlighet, flitighet, noggrannhet och pålitlighet. I slutet av 2010 hade företaget etablerat över 1 000 försäljningsställen i 23 provinser i Kina och Mongoliet. Bolaget säljer enligt egen uppgift över 83 olika bilmärken. Bland annat nämna Toyota, Honda och Subaru.

Pang Da ska ha varit med om en snabb tillväxt och har sålt över 360.000 bilar av olika märken och har lyckats nå en försäljning på 35,5 miljarder och visat 1 miljard i vinst, enligt hemsidan. Bolaget ska också ha betalat en miljard till staten.

Koncernen har sedan 2005 rankats till en av Kinas 500 största företag. 2010 har företaget rankats som nummer 181.

Bolaget säger sig vara etta av topp tio av de kinesiska återförsäljarna. Bolaget som listades på Shanghai Stock Exchange and blev första inhemska bilgruppen som börsnoterades.

Företaget tar socialt ansvar och rankas som en stor skattebetalare, står det på hemsidan.

Bolaget har över 30 000 anställdaoch har fått flera hedersuttlåtande som “National Quality - Service integrity demonstration enterprise”, "Best car dealers", "National Top Ten Commercial Vehicle Dealers", "Super Automotive Marketing Group", “Top Ten influential Distribution Group in the Chinese automobile Dealers Industry during 30 years of reform and opening up”.

Bolaget rankas som “AAA grade Credit Enterprise” och “the Most Trustworthy Loan Company”.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt