Superbillig superjumbo till Honolulu

2016-01-07 13:09  

Japanska flygbolaget All Nippon Airways köper tre av Airbus superjumboplan A380 till halva priset för flygningar till Honolulu.

Det är för första gången ett japanskt flygbolag slår till och köper superjumbon, men enligt japanska tidningsuppgifter får ANA planen för halva ordinarie priset. Planen beställdes ursprungligen av lågprisbolaget Skymark Airlines, som då skulle blivit första japanska flygbolag att flyga jätteplanen.

Men när företagets ekonomi sviktade drog man sig ur ordern. Airbus krävde dock att Skymark betalade en avgift på 700 miljoner dollar, vilket fick flygbolaget på fall. Det gick i konkurs i början av förra året.

Enligt uppgift får ANA köpa de tre redan beställda planen för halva ordinarie priset. Man ska med de tre planen erbjuda fler platser på rutten till Honolulu, dit man idag har tre avgångar med plan av typen Boeing 767. Konkurrenten Japan Airlines erbjuder däremot sex avgångar.

Intresset för de stora jumboplanen har svalnat med ökade bränslepriser. Trenden är istället att skaffa medelstora och bränslesnålare plan av den nya generationen Boeing 787 Dreamliner eller Airbus A350 och erbjuda fler avgångar än jätteplanen som rymmer fler än 500 passagerare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL