Super-Jas blir helt nybyggt

2012-08-28 14:01  
Mats Hansson, projektledare FXM. Foto: Monica Kleja

Super-Jas blir ett nybyggt plan. För svensk del kan dock delsystem ur Gripen-flottan komma att återanvändas i de nya planen.

Nästa generations Gripen eller Super-Jas som Sverige och Schweiz nu planerar att köpa blir ett helt nytt plan.

Inga svenska Gripenplan kommer därmed att byggas om till den nya versionen. Det senare har ju varit ett alternativ som diskuterats i försvarsdebatten.

-Schweiz och Sverige kommer att köpa nya plan men i fråga om de svenska planen kan delsystem från dagens Gripen-plan kan komma att återanvändas, säger Joakim Wallin, marknadschef på Försvarsexportmyndigheten, FXM.

Som ett exempel på utrustning som kan komma att utnyttjas nämner han växellådan.

Sverige och Schweiz är i det gemensamma ramavtal som signerades förra fredagen överens om att köpa samma konfiguration av planet. Det betyder att planen få samma systemutförande - det är ännu offentligt oklart exakt vilket. Samtidigt kan de skilja sig åt ifråga om beväpning och annan kringutrustning.

Schweiz köper sina 22 plan via svenska staten - och inte direkt från Saab - och får betala ett fast, enligt ramöverenskommelsen med FXM.

-Det har varit viktigt för dem att få ett fast pris eftersom man varit oroliga för att få ett plan som ska behöva vidareutvecklas. Nu får de ett plan med full funktionalitet, säger Joakim Wallin.

Den svenska regeringen vill köpa mellan 40 och 60 plan och beräknar prislappen till i runda slängar 90 miljarder kronor. Då ingår anskaffning, utveckling och drift i 30 års tid.

Försvarets materielverk, FMV, ska nu börja förhandla med Gripentillverkaren Saab om ett framtida kontrakt som ska omfatta såväl Schweiz Super-Jas-plan som de plan Sverige avser att beställa.

I bägge länder ska upphandlingen dock föregås av politiska beslut.

Mats Hansson, projektledare på FXM, bedömer att FMV:s kontrakt med Saab kommer att innehålla en mix av fasta och rörliga priser. Det senare kommer att bygga på offerter som Saab och en rad andra leverantörer redan lämnat in till FMV, inför samordningen med Schweiz.

Vad som ska hända med den svenska Gripen-flottan i övrigt ville ingen på FXM svara på när myndighetsledningen höll presskonferens i dag, tisdag.

-Det är en fråga för försvarsmakten och regeringen, säger Mats Hansson.

Kan det bli så att ni får i uppdrag att sälja dem vidare till andra länder?

-Det är en teoretisk möjlighet, säger Mats Hansson.

Enligt siffror från försvarsmakten som Ny Teknik fick den 27 augusti har svenska flygvapnet i dag 107 Gripen-plan varav 26 av modell A/B och 81 av C/D-modell.

Marie Alpman

Mer om: Saab Gripen Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt