Super-elbilen som utmanar Tesla

2017-04-10 11:14  

Tesla är stjärnan som visat att elbilar kan vara riktiga prestandamaskiner. Nu utmanas företaget av en klassisk modell från bilhistorian, men med ett inkråm från i dag. 

Artikeln har uppdaterats. Kreisel Evex 910e är namnet på Tesla-utmanaren. Siluetten och formerna har lånats från Porsche 910, en racingbil som den tyska tillverkaren tävlade med under åren 1966-1967. Men istället för de sex- och åttacylindriga förbränningsmotorerna man använde på 60-talet, är Evex 910e helt elektrisk.  

Drivlinan är god för 360 kW/490 hästkrafter och tack vare att bilen endast väger 1 100 kilo – så kommer man kvickt iväg. Enligt Kreisel ska man ha resan 0-100 km/h avklarat på 2,5 sekunder – något som innebär att deras skapelse slår Teslas prestandaversion av Model S på fingrarna (den gör 0-100 m/h på 2,7 sekunder med Ludicrous-uppgradering). Väljer Kreisler-föraren att fortsatt ha gaspedalen nedtryckt så utlovas en topphastighet på 300 km/h.

För att mäkta med detta har bilen en specialbyggd tvåväxlad automatlåda med en självlåsande differentialväxel och integrerad elektrisk oljepump. För de som vill går det att köpa denna separat.  

Den elektriska superbilen är gatlegal och har utvecklats tillsammans med tyska Evex Fahrzeugbau GmbH – ett företag som fokuserar på förädling av 70- och 80-talsbilar.

Men brutal acceleration är inte det enda som bilen byggts för. 

De som istället för snabba sprintar föredrar lite längre körning ska ”realistiskt” kunna ta sig 350 kilometer innan det är dags för laddning. Batteriet är på 53 kWh och systemet är designat så att bilen även ska kunna integreras i hemmets energisystem. Bilen ska därmed kunna agera som backup till huset vid strömavbrott. När det gäller laddning har Kreisel inte avslöjat exakt hur lång tid det tar att ladda batteriet för de som stoppar in sladden i ett vanligt uttag, däremot berättar man att batteripacket ska klara 100 kW snabbladdning, vilket lär korta ner tiden avsevärt.

Men smakar det så kostar det. Det krävs det en hel del plånboksutrymme för att få parkera en Kreisler-elbil i garaget. Närmare bestämt en miljon euro. 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kreisler Evex 910e

  • Motoreffekt: 360 kw
  • Vridmoment: 770 Nm
  • Acceleration 0-100 km/h: 2,5 sekunder
  • Maxhastighet: 300 km/h
  • Batterikapacitet: 53 kWh – klarar 100 kW snabbladdning
  • Vikt: 1 100 kg
  • Pris: 1 miljon euro

Felix Björklund

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt