Fordon

Subaru bygger gasbilar i Trollhättan

Japanska Subaru väljer Trollhättan som bas när man ska bygga världens första gasdrivna boxermotor. Efter nyår ska produktionen vara igång med ett 50-tal anställda. Den nya motorn ska sitta i Subaru Outback och Subaru Legacy.

Publicerad

- Trollhättan är en bra lokalisering. Här finns viktig kompetens och den logistik som krävs för att genomföra större projekt inom svensk fordonsindustri, säger Torbjörn Lillrud, vd för Subaru Nordic, generalagent för det japanska bilmärket Subaru som ägs av Fuji Heavy Industries.

Subaru samarbetar med det italienska företaget BRC, som specialiserat sig på gasdrivna bilar och har cirka 1 600 anställda, de flesta i Italien.

BRC hyrde redan för ett år sedan in sig i Saab Automobiles lokaler för att konverterat Saab 9-3 till gasdrift och för att konvertera Subarus boxermotorer till gasdrift.

- Vi etablerade oss i Trollhättan för att det finns ett starkt biogaskluster här, säger Dennis Staaf, vd för BRC Sverige.

Nu kommer BRC och Subaru att hyra nyrenoverade lokaler av Trollhättans kommun, men ta med sig folk från Saab Automobile.

-Ja äntligen är vi igång, säger Torbjörn Lillrud till lokaltidningen TTEla. Vi har ett mål om 2 500 sålda bilar på årsbasis, men har en tydlig förhoppning om att efterfrågan ska bil det dubbla eller tredubbla.

Man börjar med 50 anställda men Torbjörn Lillrud räknar med att öka med 30-40 personer för varje ytterligare 2 500 bilar som man säljer per år. På sikt alltså över 100 anställda i gasbilfabriken i Trollhättan.

Utveckling och utprovning av Subaru Boxer CNG är ett svenskt projekt. Det blir de fyrhjulsdrivna modellerna Subaru Outback och Subaru Legacy som ska lanseras som gasbilar i kombination med den steglösa automatväxellådan Lineartronic.