Strömhopp från Kockums till Saab

2014-03-25 08:39  
Ny Teknik har följt striden mellan FMV och tyska Thyssen Krupp under årets första tre månader.

Allt fler anställda från ubåtstillverkaren Kockums går nu över till Saab. Försvarskoncernen uppges ha som mål att bygga ett nytt varv i Karlskrona. Men Saab vill inte kommentera uppgifterna.

För några veckor sedan beslutade åtta ledande personer inom Kockums ubåtsutveckling i Malmö att lämna sina anställningar och gå över till försvarskoncernen Saab.

I fredags sa ytterligare tio personer upp sig – fem på Kockums ubåtsdel i Malmö och fem på Kockums fartygsvarv i Karlskrona. Flera av de senare arbetade med materielutveckling.

Enligt uppgifter till Ny Teknik har Saab ökat takten i sin rekrytering av Kockumsanställda. Omkring 40–50 intervjuer genomförs varje vecka. Redan denna vecka bedöms ett 50-tal ingenjörer och tekniker kunna gå hem med rykande färska nya Saabkontrakt i fickorna.

Kockums ägare Thyssen Krupp kämpar samtidigt för att behålla ubåtskompetensen – enligt uppgift erbjuder man bonusar för de som stannar.

Moderbolagets tyska ubåtsvarv HWD, Howaldtswerke-Deutsche Werf, håller samtidigt på att lägga över nya orderpaket på Kockums. De senare granskas nu under ledning av Kockums vd Ola Alfredsson.

De nya Saabanställda kommer att ingå i företagets marina affärsenhet Navala Systems, som är en del inom affärsområdet Security and defence solutions.

Initierade källor uppger för Ny Teknik att Saab letar lokaler i Malmö där bolagets nya ubåtsingenjörer kan komma att arbeta redan från och med i sommar.  Enligt källorna hoppas Saab få möjlighet att köpa fartygsvarvet i Karlskrona av Thyssen Krupp. Om detta visar sig vara omöjligt, uppges Saab ha för avsikt att bygga upp ett nytt varv i Karlskrona – ett parallellvarv till Kockums.

Men Sebastian Carlsson, pressekreterare på Saab, vill inte kommentera några som helst uppgifter om hur många marina experter som Saab hittills har anställt eller var, på vilka orter, dessas framtida arbetsplatser kommer att ligga.

– Vi har annonser ute för att rekrytera folk men vi går aldrig in den typen av detaljerade uppgifter. Vi har i dag anställda på 50 olika orter, säger han.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt