Strömavbrott på bilmässan

2014-01-20 10:59  
Chevrolet Corvette Z06, här i naket utförande, drog storpublik på North American International Auto Show i Detroit. Foto: Naias

Lätta lastbilar och tunga sportbilar drog till sig mest uppmärksamhet på bilmässan i Detroit, medan elbilssatsningen verkar ha kommit av sig

Optimistiska tongångar kring USAs ekonomi, en bilindustri som känner medvind och fossil energi som flödar ur skifferlager med utvinningsmetoden fracking - på bilmässan Naias 2014 i Detroit är det de klassiska amerikanska biltyperna som drar till sig uppmärksamheten.

Fords lätta lastbil F-150 i nytt utförande och GMs Chevrolet Corvette Z06 med över 600 hästar under huven ser ut att ha blivit årets succéer på mässan.

Det intresse och de förhoppningar kring eldrift som fanns på mässan för bara några år sedan har förbytts i en optimism kring fram för allt billig bensin.

Kring bilar som Chevrolet Volt och Nissan Leaf, som för bara några år sedan stod i centrum för bilutställningen, är intresset svalt, rapporterar ett flertal nyhetskällor. BMW visar sportbilarna M3 och M4, elbilssatsningarna i3 och i8 hamnar i bakgrunden. Daimler ställer också bensinbilar i rampljuset.

Audi presenterar konceptbilen Shooting Brake, och sportbil i hybridutförande, och Volkswagen har sin E-Golf i montern, men lyfter fram Beetle Dune som huvudnummer i programmet, en nostalgibil med turbodriven bensinmotor.

Även Toyotagruppen, som har störst erfarenhet av eldrift med hybridbilen Prius på programmet sedan 1997, ligger lågt med nyheter. Nya Lexus CT 200h är en klassisk hybridbil ur Toyotaprogrammet som ännu håller fast vid nickel-metallhydridbatteritekniken.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt