Största flygfarkosten har lämnat hangaren

2016-08-09 09:47  
Det 92 meter långa luftskeppet Airlander 10 har kapacitet för att flyga non-stop jorden runt. Foto: All Over Press

Det 91 meter långa luftskeppet Airlander är klart för provflygningar.

Luftskeppet Airlander 10 har nu efter drygt tre års arbete för första gången lämnat sin hangar i brittiska Befordshire, skriver projektet på sin webbplats.

Senare i augusti är det dags för att genomföra tio testflygningar med flygfarkosten som med längden 92 meter sägs vara världens största luftfarkost. Luftskeppet som rymmer 37 000 kubikmeter helium utvecklades för den amerikanska krigsmakten. Men projektet lades ner och det enda exemplaret såldes 2013 till brittiska Hybrid Air Vehicles som nu konverterat luftskeppet för civilt bruk.

När bränsletankarna till de fyra turbomatade dieseldrivna V8:orna på sammanlagt 1 400 hästkrafter är fyllda ska Airlander 10 kunna stanna i luften i tre veckor på höjder upp till 6 000 meter och flyga i 145 km/h.

Ett tänkt användningsområde är transporter av nödutrustning till katastrofplatser. Men planer finns även på att erbjuda persontransporter med plats för 48 personer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt