Storbritannien backar upp Gripen i Brasilien

2010-01-15 10:01  
Den brasilianska upphandlingen heter F-X2 och leds av flygvapnet FAB.

Nu backas Saab också upp av den brittiska regeringen för att Braslien ska välja det svenska stridsflyget Gripen NG BR, där BR står för Brazil. 25 procent av Gripen är nämligen brittiskt.

Enligt den brittiska försvarstidningen Jane´s Defense har den brittiska regeringen beslutat att sätta axeln till för att hjälpa Saab i Brasilienaffären.

Jane´s hänvisar till ett uttalande från Tony Ogilvy, ansvarig för den internationella marknadsföringen av Gripen-systemet.

Att den brittiska regeringen väljer att aktivt stötta Gripen i Brasilien har att göra med att Gripens nya Aesa-radar levereras av brittiska Selex Galileo och är utvecklad i Edinburgh i Skottland.

- Med Selex-radarn inräknat står brittiska high-tech-industri för 25 procent av varje Gripen som säljs till Braslilien, sade Tony Ogilvy vid en konferens i november förra året.

Brasilien är nu i slutspurten av upphandlingen av 36 stycken stridsflygplan. Tre leverantörer tävlar - svenska Saab, franska Dassault och amerikanska Boeing.

Enligt pressuppgifter i Brasilien har svenska Gripen fallit bäst ut i det braslianska flygvapnets FAB:s utvärdering. Men i slutändan är det den brasilianska regeringen och president Lula da Silva som tar beslutet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt