Storägaren: Volvo ”bör ha fullt fokus på lastbilar”

2017-09-25 15:56  

AB Volvos storägare Christer Gardell vill knoppa av anläggningsmaskiner och båtmotorer, så att koncernen får fullt fokus på lastbilar. Men alla är inte övertygade.

(Artikeln har uppdaterats)

– Jag är osäker, säger Claes Folkmar på Aktiespararna.

Cevian Capital, med Christer Gardell i spetsen, är största aktieägare i AB Volvo med 8,3 procent av kapitalet och 14,8 av rösterna på årsstämman. Gardell är nöjd med Volvos utveckling de senaste åren. Men nu vill han att styrelsen ser över möjligheterna att renodla verksamheten.

Både tillverkningen av båtmotorer i Volvo Penta och anläggningsmaskinerna i Volvo CE bör läggas i separata, börsnoterade bolag helst redan nästa år, anser Gardell. Bägge är lönsamma.

– De skulle må bättre av eget rampljus och samtidigt förgylla Stockholmsbörsen, säger Christer Gardell till Dagens industri.

Samtidigt behöver Volvo koncentrera sig på den globala lastbilsmarknadens utmaningar.

– Kina kommer sannolikt att bli Volvos största marknad och det är oerhört viktigt att man etablerar sig på marknaden tidigt och med framgång, säger Gardell.

Tankegångarna är inte nya.

– Det här är en fråga som blommat upp lite då och då. Argumenten som Gardell lyfter fram är strategiskt rimliga, anser Martin Sköld, docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det är styrelsens plikt att ha reda på om bolaget eller gruppen är korrekt organiserat, tillägger Sköld, utan att säga vad som vore bäst för Volvo.

Chefen för Aktiespararnas marknadsbevakning, Claes Folkmar, är tveksam.

– På nåt sätt måste Gardell kommunicera till aktiemarknaden hur han räknat på att en uppsplittring skulle ge mer till aktieägarna totalt sett, framhåller Claes Folkmar.

Samtidigt uttrycker han förtroende för Christer Gardell:

– Han är bra på att se strukturer som behöver förändras i stora multinationella företag, säger Claes Folkmar.

Ett argument för att renodla Volvo är att lastbilsdelen i sig själv innehåller sex olika varumärken, vilket kan göra verksamheten svår att manövrera.

Christer Gardell är öppen för att moderbolaget kan fortsätta äga delar i Volvo Penta och Volvo CE även om dessa introduceras som fristående bolag på börsen.

AB Volvo vill inte kommentera Gardells utspel.

Mer om: Volvo Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt