Stor majoritet för Gripen E i Schweiz

2013-09-11 10:30  

Schweiz Nationalråd röstade i dag för att landet ska köpa 22 stycken nya Gripenplan från Sverige. En stor majoritet sa ja.

Schweiz stora parlamentariska kammare godkände i dag på förmiddagen köpet av 22 stridsflygplan av modell Gripen från Sverige.

Omröstningen skedde i flera steg. Kammaren beslutade att anslå medlen 3,126 miljarder schweizerfranc. Det krävdes 101 jaröster och omröstningen slutade med 114 ja mot 70 nejröster. Det uppger parlamentets presstjänst. Nästa steg var att godkänna köpet av just Gripen. Då röstade 113 för och 68 sa nej.

Senare i dag ska man också diskutera finansieringslösningen. Bland annat planerar man att upprätta en fond för Gripenköpet.

- Detta är ett mycket viktigt och glädjande delsteg. Nu väntar vi på beslut i lilla kammaren nästa onsdag, säger Magnus Gustafsson som leder den svenska förhandlingsdelegationen på Försvarsexportmyndigheten, FXM.

För att affären ska godkännas måste också landets andra parlamentariska kammare eller överhuset - Ständerådet - fatta beslut i frågan.

Därefter kan det också komma att hållas en avgörande folkomröstning i frågan. Den kan tidigast ske den 18 maj nästa år. Då är det finansieringsfrågan som omröstningen handlar om.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt