Stoppar husvagn på drift

2009-07-01 08:26  

Husvagnen som plötsligt börjar leva sitt eget liv och pendla bakom dragkroken är en otrevlig upplevelse. Men det finns teknik som löser problemet.

Tekniken har utvecklats av Volvo Personvagnar och kallas TSA, Trailer stability assist. Tekniken övervakar pendlingstendenser hos släp och kompenserar genom att bromsa ett eller flera hjul på dragbilen. Om det inte räcker bromsas alla fyra hjulen.

Problemet med släp som börjar wobbla är att de är felaktigt lastade, med antingen för mycket last långt fram eller långt bak i släpet.

- Det är inte lätt att på egen hand få kontroll över ett släp som börjat pendla, säger Per Ola Fuxin som är ansvarig för fordonsdynamik vid Volvo PV. Grundregeln är att man alltid ska bromsa.

Med TSA bromsas hjulen individuellt. Tekniken går in så tidigt och tar hand om wobblingssituationen att föraren kanske inte ens märker det.

Tekniken aktiveras vid hastigheter över 50 km/h och ingår i standardutrustningen vid köp av en Volvo XC60 med dragkrok. TSA finns inte till andra modeller inom Volvoprogrammet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt