Stop-start mot förarnas vilja

2014-10-10 14:53  
Nya Ford F-150 kommer att få automatisk stop-start-funktion som standard. Foto: Ford

Biltillverkarna kommer att montera stop-start-teknik i bilarna för att klara miljökraven, men motståndet från bilägarna är stort på vissa håll.

I Europa har vi vant oss vid stop-start-tekniken, som funnits i över tjugo år och som bevisligen spar bränsle, speciellt i stadstrafik.

Men i USA, där bilbränsle är betydligt billigare än i Europa, har införandet av tekniken dröjt. Enligt undersökningsföretaget IHS Automotive är bara 7 procent av de nya bilar som säljs i USA utrustade med stop-start-teknik.

Tidningen Detroit news rapporterar att många förare ber att få tekniken bortkopplad. Oberörda av bränslekostnaderna får de känslan av att bilen har drabbats av något fel när motorn tystnar vid exempelvis ett rödlyse.

Andra vittnar om obehag vid exempelvis parkeringsmanövrer när motorn plötsligt slår av mellan fram och backkörningar.

Trots det kommer även de amerikanska bilköparna få vänja sig vid att stop-start-tekniken införs i bilarna på den amerikanska marknaden. Redan 2020 kommer i stort sett alla nya bilar vara utrustade med tekniken.

Den är en av de många metoder som bilindustrin behöver ta till för att klara allt hårdare utsläppskrav.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt