Stoltenberg tillbakavisar "riggad" affär

2010-12-03 13:27  

Den norske statsministern Jens Stoltenberg tillbakavisar att norska köpet av stridsflygplan var uppgjort i förväg med USA, vilket uppgifter i den amerikanska diplomatposten anger.

Den 23 oktober 2008 meddelar den norske vice försvarsminister Espen Barth Eide den amerikanska generalen Roger Brady att Norge kommer att välja att köpa det amerikanska planet F35.

Berth Eide har ”privat gett alla signaler om att F35 kommer att väljas”,  enligt en amerikansk diplomatrapport som läckts via Wikileaks och Aftonbladet.

Dagen därpå säger också den norska utrikesministern Jonas Gahr Støre till USA:s Olso-ambassadör, Benson Whitney, att ” det finns integritet i processen, om vi sitter still i båten kommer allt att gå bra”.

Dessa sensationella uppgifter till trots uppger i dag den norska statsministern Jens Stoltenberg att valet av flygplan avgjordes ”väldigt nära inpå” den dag som den norska regeringen tog sitt beslut, nämligen den 20 november 2008.

–Jag är säker på en sak och det är att regeringen inte fattade sitt beslut förrän väldigt nära inpå beslutet offentliggjordes, säger Jens Stoltenberg i en videokommentera i Verldens Gang  på fredagen. Enligt honom får amerikanarna själva ”svara på varför de skriver olika rapporter”

Stoltenberg bedömer inte att avslöjandena kommer att påverka relationerna mellan Norge och Sverige.

–Jag är väldigt förvissad om att den svenska regeringen känner till hur den norska processen har varit, kommenterar han.

Enligt de amerikanska diplomatrapporterna utsattes Norge för starka påtryckningar från USA att handla F35-planen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt