Stockholms tunnelbana har isproblem

2010-02-22 13:25  
Gisela Poellinger

SL har stora problem med att förse tunnelbanetågen som kör ovan jord med ström. Dessutom gör hala skenor att tågen får svårt att bromsa. Klockan 14.30 i dag hålls ett nytt möte om läget men besvärligheterna väntas bestå i  eftermiddag och i  morgon.

—Vi har klarat två månader med evig vinter, kyla och snö.  Men i helgen kunde vi inte hålla stången längre, säger Gisela Poellinger, pressekreterare på SL, Storstockholms lokaltrafik  om den svåra situationen inom kollektivtrafiken i Stockholm.

Helgens strida snöfall och isande temperatur, på måndagsmorgonen kröp den under 20 minusgrader i Stockholmstrakten, tog knäcken på tunnelbanesystemet.

Tågen kunde inte längre köras några längre sträckor ovan jord.

— Det är främst två stora problem som vi brottas med, berättar Gisel Poellinger.

Det ena, förklarar hon, är att det bildas is på strömskenorna som förser tåget med el.

 —Strömskon på tunnelbanevagnen får ingen kontakt med strömskenan eftersom det ligger is och snö emellan och isolerar, säger Gisela Poellinger.

Det andra problemet är att rälsen blir väldig hal. Tågen som kör utomhus får svårt att bromsa, och av säkerhetsskäl kan de inte köra ovan jord just nu, uppger Gisela Poellinger.

Hon avslöjar att man på SL redan i fredags kände till att man skulle få problem av det här slaget nu under helgen.

—Vi visste att det kunde bli problem så vi har haft 300 man ute som jobbat med att manuellt hacka och ta bort bort is och snö från banorna hela helgen, ändå kunde vi inte klara trafiken, säger Gisela Poellinger.

Hon beskriver också att det system som värmer upp strömskenorna helt enkelt inte har räckt till i rådande kalla vinterväder.

Klockan 14.30 i dag håller SLs trafikansvariga ett möte om det läget för tunnelbanetrafiken.

—Problemen kommer att fortsätta under eftermiddagen i dag och förmodligen också i morgon.

–Efter det mötet kan jag berätta vad man nu planerar att göra och hur det sannolikt kommer att se ut i morgon, säger Gisela Poellinger.

DN uppger i dag också att ett tunnelbanetåg på gröna linjen skenade i lördagskväll. Isbildning på bromsklossarna gjorde att föraren inte lyckades stanna och tåget gled förbi tre stationer.

Passagerarna som satt i tunnelbanevagnarna fick se stationerna Medborgarplatsen och Slussen passera förbi utanför fönstret, skriver DN.

Inte förrän tåget nådde Gamla Stan lyckades föraren få stopp på det.  

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt