Stirrande bil ska kommunicera med fotgängare

2018-08-29 14:45  

Vad skulle du tycka om en bil som stirrade på dig – hotfullt eller hjälpsamt? Nu har forskare utvecklat detta för att studera hur folk beter sig kring självkörande fordon. ”Det är naturligt att snegla på föraren i en bil som närmar sig innan man kliver ut i vägen”, säger Pete Bennett.

Ögon på en bil låter kanske knasigt, men det är exakt vad Jaguar Land Rovers division för framtida mobilitet håller på att utveckla. I en studie har de satt ögon på en självkörande pod. Dessa är inte någon form av sensorer – utan bara en visuell representation av bilens medvetenhet av olika objekt. Och de ska fixeras på fotgängare samt signalera när det är säkert för dem att korsa gatan.

Läs mer: Grönt ljus för Londons autonoma bilar

Studiens mål är att se om ögonen kan bidra till bättre trafikförståelse – och att fotgängare vågar gå korsa gatan utan att det slutar som i den tragiska olyckan i Arizona där en av Ubers självkörande bilar körde ihjäl en kvinna. JLR säger att olika studier pekar på att en majoritet av cyklister och fotgängare skulle känna sig mindre säkra med självkörande bilar på vägen.

Läs mer: Uber slutar utveckla självkörande lastbilar

– Vi vill ta reda på om det är gynnsamt att ge människor information om ett fordons intentioner eller om det räcker med att helt enkelt låta fotgängaren få information om att den har uppmärksammats, säger Pete Bennett, forskningschef inom framtida mobilitet på Jaguar Land Rover.

Bilarnas ögon blir som ett mänskligt element där fordonet kan tala ett ”kroppsspråk” som andra trafikanter kan relatera till. Förhoppningen är att projektet ska leda till att förtroende för autonoma fordon ökar.

JLR är inte ensamma om att uppmärksamma kommunikationsproblemet. Svenska Semcon är inne på samma spår, men istället för ögonkontakt så använder deras system mimik. När sensorerna upptäcker att det är fotgängare som är på väg ut i vägen – ler den för att visa att det är ok att korsa. Enkelt och kanske mindre obehagligt än att bli utstirrad.

Läs mer: Ministern om självkörande fordon: Chaufförsjobben inte hotade

Här kan du Semcons video på en leende bil.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt