Stickad metall minskar vikt i bil med 40 procent

2014-12-30 06:51  

Svenska forskare har utvecklat ett nytt lättviktsmaterial.

Med ett skikt stickad metall av rostfri plåt mellan två tunna plåtar skulle vikten på exempelvis bilkomponenter kunna minska med ungefär 40 procent. Den färdiga bilen skulle väga mindre än i dag och därmed skulle bränsleförbrukningen minska.

Forskare och tekniker vid Textilhögskolan i Borås har tillsammans med bland andra stålindustrin och underleverantörer till bilindustrin utvecklat ett treskiktslaminat där mellanskiktet är en stickad struktur av metalltråd.

Största fördelen är att materialet blir lättare, enligt Kristian Rödby, trikåtekniker på högskolan.

– I dag letar man hela tiden efter material som kan få ned vikten. Med den här stickade strukturen som ligger mellan plåtarna får vi samma styvhet och styrka som i vanlig plåt men med lättare material säger Rödby.

Med ett treskiktslaminat kan tunnare plåtar än normalt användas, vilket minskar vikten.

Enligt Kristian Rödby skulle metoden kunna användas redan i dag inom bilindustrin.

– Det är en mogen produkt och det skulle mycket väl kunna funka i dag. Sedan gäller det att hitta produktionsformer kring den, säger han.

Man kan både kallforma, det vill säga pressa plåttextillaminatet, eller varmforma det, vilket innebär att det hettas upp kraftigt innan det formas.Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Metall Plåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt