Sten Tolgfors om Gripen: ”Planet är inte byggt för Norge”

Försvarsminister Sten Tolgfors ger Norge rätt: ”Nya Jas Gripen klarar inte de norska kraven på smygegenskaper och tung attackförmåga”.

- Norge ville ha ett stridsflygplan som ska kunna operera osedd långt in i ett av fienden kontrollerat territorium. Det är min tolkning av Norges krav och det är inte Gripen byggt för.

Det säger Sten Tolgfors till Ny Teknik från konferensen Folk och Försvar i Sälen.

Han kommenterade utförligt Norgeaffäreni sitt inledningstalpå konferensen i söndags och påsin nya blogg.

1.Norge har sökt ett plan som klarar att utföra tyngre markattacker i den högsta av hotnivåer med ett autonomt uppträdande utan stöd av luftburen radar.

2Det handlar om att utföra solitära insatser över av en fiende kontrollerat territorium, som är skyddat av avancerat långräckviddigt luftvärn och nästa generations jaktflyg.

3Norge har värderat autonom strid på långa avstånd högt.

4Norge vill också ha plan med mycket stora och tunga markmålslaster tillsammans med full självförsvarsbekämpning.

5.Norge lägger stor vikt vid att planet ska ha Stealt-egenskaper och kunna flyga långt över fiendeland utan att bli sedd på radar.

- Norge har helt enkelt sökt ett plan med en annan profil än vad Gripen Next Generation har, säger Sten Tolgfors.

Men visste ni inte det från början, innan offerten lämnades den 28 april?

- Nej vi visste inte allt. I förfrågan om en bindande offert, så kallad RBI, ställde Norge 992 krav som Gripen uppfyllde. Men sedan har Norge utvärderat denna information och det har vi inte haft kontroll över.

- Man kan säga att Norge var tillfreds med informationen man fick från oss, men inte med innehållet i informationen, säger Sten Tolgfors.

Är ni missnöjda med att ni inte blev informerade underhand?

- Vi krävde inte löpande information om den norska utvärderingen, men vi hade önskat att få en förvarning om resultatet.

Varför lägger du dig platt för Norge i ditt tal på Folk och Försvar? Är det för att ligga bra till i Norge?

- Jag har hela tiden sagt att det är viktigt att finna rationella förklaringar till Norges beslut. Det är viktigt för att förstå hur vi ska agera framöver, vilka exportaffärer vi ska ge oss in i och vad vi då ska framhålla när det gäller nya Gripen.

Vilka länder är det som Saab och FMV inte ska sälja Gripen till i så fall?

- Till exempel länder som måste ha stridsflyg för tunga markattacker långt inne i fiendeland där man inte har understöd från marken. Där är inte Gripen det bästa planet.

Vilka länder kan Gripen säljas till då?

- Länder som vill försvara sina gränser, sitt luftrum och hav, som Sverige. Gripen är ett system i ett större system, där planen har hjälp av luftvärn och radar, säger Sten Tolgfors till Ny Teknik.

Saab fortsatt kritiskt

På Saab är man inte lika förstående som försvarsministern.

- Hade Norge ställt krav på smygegenskaperna, Stealth, redan från början så hade vi inte ställt upp, säger Saabs presschef Ulrika Fager.

Saab står fast vid den analys av den spruckna Norgeaffären som man presenterade den 10 december och somligger ute på Saabs hemsida.

Där uttrycker man en djup besvikelse över och oförstående till de norska beräkningarna av Gripens kostnader och Gripens förmågor.

- Efter alla tester och övningar som gjordes fick vi besked om att vi uppfyllde alla krav. Vi har aldrig tvivlat på Gripens förmåga, säger Ulrika Fager.

"Inklomplett och felaktig" är Saabs åsikt om den norska utvärderingen.

- Argumenten som nu lagts fram har väldigt liten förankring i själva offertförfrågan, säger Åke Svensson i utvärderingen den 10 december.

Försvarets Materielverk, som överlämnade offerten till den norska försvarsministern den 28 april, har varit över i Norge och tagit del av den norska utvärderingen.

På Ny Tekniks fråga om Gripen egentligen inte borde deltagit i den norska upphandlingen med tanke på resultatet, säger Arne Hedén, numera strategisk rådgivare åt FMV:

- Vi går ju inte in med en offert om vi inte är säkra på att vi skulle kunna vinna upphandlingen, säger han till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt