Statsstöd i sikte för ny Airbus

2010-03-22 15:04  
Airbus A350 ska vara i luften 2013

Den tyska regeringen är beredd att stödja utvecklingen av Airbus kommande långflygare A350, trots att frågan är känslig.

Enligt tidningen Die Welt handlar det helt krasst om att säkra arbetsplatser i Tyskland. Strax utanför Hamburg ligger den näst största av Airbus fabriksanläggningar i Europa.

Tyska regeringen är beredd att ställa upp med så mycket som 11 miljarder kronor i utvecklingsstöd.

Ett villkor för stödet till A350, en direkt konkurrent till amerikanska Boeings 787 Dreamliner, är dock att Tyskland får en större del av utvecklingsuppdraget för ett annat kommande plan A30X. Det ska på sikt ersätta dagens storsäljare A320.

Frågan om statlig hjälp till flygplansjättarna är känslig. USA anklagar EU för att ge otillbörlig hjälp till Airbus, och därmed sätta konkurrensreglerna ur spel. Frågan ska avgöras av världshandelsorganisationen WTO inom kort.

Även EU har beklagat sig över amerikanskt stöd till Boeing i form av statliga militära beställningar där resultatet av utvecklingsarbetet används även för civil flygplansproduktion.

Den tyska regeringen anser dock att det utvecklingsstöd som ska gå till Airbus inte strider mot WTOs regler för statsstöd.

Håkan Abrahamson

Mer om: A350 Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt