Statliga riskpengar till gjuteriteknik

2010-02-05 11:52  

För ett år sedan sökte Novacast i Ronneby nödlån från staten. Nu satsar det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform 40 miljoner kronor i företaget.

Fouriertransform blir därmed en största enskilda aktieägaren i bolaget med 33 procent av kapitalet, och 24 procent av rösterna.

-Vi behövde fylla på med kapital, men framför allt skapar det här möjligheter för oss att bredda vårt tekniska koncept runt Camito, säger Hans Svensson, vd för Novacast Technologies.

Den så kallade camitometoden handlar om att gjuta ihop grå- eller segjärn med verktygsstål. Flera moment i verktygsframtagningen ersätts av en enda gjutning.

Det innebär en stor vinst i tid och pengar för exempelvis fordonsindustrin när man ska lansera nya modeller.

Hittills har Novacast mest jobbat med gjutning av klippverktyg. Med pengarna från Fouriertransform vill företaget satsa mer på tillverkning av formande verktyg.

Hösten 2008 köpte Novacast den kända, men förlusttyngda, verktygsmakaren Swepart. Tanken var att Novocast skulle använda sin speciella gjuteknik för att tillverka Sweparts verktyg för fordonsindustrin.

Med en komplett värdekedja, från konstruktion, via gjutning och färdigställande till slutkund, hoppades Novacast – som bildades 1981 - på sitt efterlängtade genombrott på marknaden.

Men det har gått fortsatt trögt för företaget. I januari 2009 var bolaget bland de första som sökte nödlån från staten.

-Vi hade svårt att finansiera våra kundprojekt, eftersom banksystemet i princip slutade fungera och kunderna krävde långa betalningstider, säger Hans Svensson.

Precis som de flesta andra som sökte nödlån drog Novacast drog tillbaka sin ansökan på grund av att villkoren var för tuffa. Nu får företaget ändå ett tillskott i kassan från staten, genom Fouriertransform.

-Det här är en industriellt angelägen investering. Bolagets processer och produkter förkortar avsevärt ledtiderna vid framtagning av nya bilmodeller, säger Per Nordberg, vd i Fouriertransform, i en kommentar.

Totalt har Novacast fått 175 miljoner kronor i riskkapital sedan starten 1981, enligt Hans Svensson.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt