Stationen byter batterier som väger upp till 3,2 ton

2022-03-24 07:00  
För sin lösning har Geely utformat en batterilåda som sitter bakom lastbilens förarhytt. Foto: Geely

Geely har lanserat en batteribytarstation avsedd för tunga elfordon. Hela skiftet, av batteripack som väger flera ton, ska bara ta fem minuter.

Möjligheten att snabbt byta ut elbilens batterier i stället för att ladda dem ses av vissa som en inaktuell lösning på tidigare räckviddsångest – för i dag tar sig många elfordon lika långt som bilar med förbränningsmotorer.

Men flera tillverkare tror fortfarande på konceptet.

Ett exempel är Nio, som i år öppnade sin första batteribytarstation i Norge.

Ett annat bolag är Volvos ägare – 2021 började Geely Technology Group rulla ut sin egen lösning för batteribyten i Kina, avsedd för bildelning. Nu kompletteras den med en version som kan hantera tunga fordon.

Läs mer: Mekaniska verkstaden kopplade upp ”allt” på fem år

Stationen kan lyfta ut batteripack som väger upp till 3,2 ton, skriver Electrek. Men att hissa upp fordonen för att plocka ut batterierna underifrån är inte helt praktiskt, när exempelvis en betongblandare kan väga 31 ton, med ett batteripack på 280 kWh. För ändamålet har Geely utformat en batterilåda som sitter bakom förarhytten.

Hjulen guidas in i stationen så att fordonet får en perfekt placering – och efter att föraren har skannat en QR-kod drar bytet igång, där det tomma batteriet lyfts upp i ett lager och ersätts. Hela processen ska bara ta fem minuter och elkostnaden per 100 km sägs landa på 47 kronor.

Geelys batteribytarstation för tunga fordon är ungefär 200 kvadratmeter till ytan och kan utrustas med solpaneler. Det starkaste argumentet för lösningen är kanske kanske inte räckviddsångest, utan det faktum att bolag kan spara pengar och samtidigt binda upp färre naturresurser genom att välja mindre batteripack till sina lastbilar.

Läs mer: Svenska trafikutsläppen minskar – men för lite

John Edgren

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt