Start för femårig flygtur

2008-05-09 13:54  
Vulture ska drivas av solen

Amerikanska militärens forskningsorganisation Darpa har gett Boeing medel att studera ett plan som kan hålla sig i luften fem år i sträck. Solceller och bränsleceller ska ge planet energi.

Planet kallas Vulture och tanken är att första provflygningen ska äga rum 2013. Flygplanstypen är tänkt att kunna utföra spaningsarbeten på hög höjd, sådana som bara satelliter kan utföra idag.

Ett färdigt plan ska kunna ta en nyttolast på omkring ett halvt ton, och befinna sig kontinuerligt i luften i fem års tid drivet ett maskineri på 5 kW, med tillgänglighet 99 procent av tiden.

I den första utvecklingsfasen, som Darpa nu ger pengar till, ska innovativ teknik tas fram som kan ge solceller och bränsleceller för energialstringen, utveckling av framdrivningssystem och studier av flygplansstrukturen.

I en andra utvecklingsfas ska en nedskalad demonstrator byggas som ska kunna hålla sig i luften tre månader, och tredje och sista fasen ska ett plan i full skala byggas och flyga i tolv månader.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt