Fordon

Stämmer Ford på miljarder för "lögn" om förbrukningen

Ford F-150 Foto: Ford
Ford F-150 Foto: Ford

En grupptalan har väckts mot Ford. I stämningen på 11,3 miljarder kronor påstås att tillverkaren har ljugit om storsäljarnas förbrukningssiffror.

Publicerad

Förra året gick pickup-modellerna starkt i USA, och då inte minst Fords F-serie – med en såld bil per 23,9 sekunder. Den modell i serien som ökade procentuellt mest var F-150. Det är inte överraskande eftersom bilen har varit en bästsäljare i hela 37 år, och förra året såldes över en miljon exemplar.

Med ett snittpris på 442 000 kronor gav modellen enligt Ford en omsättning på hisnande 474 miljarder kronor för 2018. Det rapporterar Torque News.

Men nu vänds framgångarna till en potentiell jättekostnad. Ford har nämligen stämts på 11.3 miljarder kronor, och den stämningsansökan som har lämnades i Eastern District of Michigan rör de som har leasat en F-150 modellår 2018-2019 samt 2019 års Ford Ranger.

Anklagas för lögn

Enligt The Detroit Free Press anklagas biltillverkaren för att ha ljugit om modellernas bränsleförbrukning – och den stora summan baseras på att förarna i snitt beräknas ha fått betala över 2 000 dollar mer för bränslet än vad som hade blivit fallet om bilarna varit så snåla som Ford har angett.

De kärande kan eventuellt ha grund för sin sak. Tidigare i år erkände produktionen i Dearborn att anställda hade påtalat sin oro kring hur företaget har utfört de tester som legat till grund för bilarnas förbrukningssiffror – som sedan har gått vidare till USA:s miljöskyddsmyndighet.

Ford sa då att man skulle genomföra en intern utredning som tittade på huruvida företagets bilar har en högre bränsleförbrukning än vad som anges.

15 procent över

Efter egna testar anser de kärande att den sanna förbrukningen för F-150 ligger 15 procent över den angivna i stadstrafik, och tio procent på motorväg. Med beräkningen att en pickup kör 150 000 miles under sin livstid (cirka 24 000 mil) handlar det om mer än 3 000 liter bränsle som har gått upp i rök.

Beräkningarna kring pengavärdet ligger mellan 21 700-25 600 kronor beroende på om bilen har rullat i stan.