Ståljätte ger stöd åt solbil

2015-05-28 15:17  
ThyssenKrupp SunRiser har ännu bara visats som skiss. Den verkliga presentationen sker om några veckor. Foto: Andreas Hempel/zerone

Tyska ståljätten ThyssenKrupp är med och tar fram en soldriven sportcoupé med studenter från högskolan i Bochum.

Meningen är att bilen ska ställa upp i den australiensiska klassiska solbilstävlingen World Solar Challenge, där soldrivna bilar kör den 3000 km långa sträckan mellan Darwin och Adelaide. Loppet har körts vid tolv tillfällen sedan 1987. I år går loppet 18 - 25 oktober.

Högskolan i Bochum har ställt upp vid fem tidigare tillfällen. Med stöd av stålföretaget tänker studenterna den här gången även använda lätta stålkomponenter, exempelvis för ett överrullningsskydd.

Bilen kallas "ThyssenKrupp SunRiser" och tanken är att det ska bli en äkta tvåsitsig sportcoupé som inte bara ska byggas för maximal effektivitet, utan även med inslag av elegans. Den eleganta linjeföringen ärver bilen från en modell som ställde upp i 2007 års tävling.

I sittbrunnen ska inredningen inte bara bestå av kolfiberkomponenter, utan även paneler av ädelträ. Instrumenten på instrumentbrädan tillverkas individuellt av akrylglas med hjälp av laserteknik. Det rör sig om hastighetsmätare, laddningsnivå för batterierna samt mätare för energiförbrukning och återladdning.

Än så länge finns bara en skiss på den kommande bilen. Om några veckor ska den färdiga bilen presenteras offentligt.

Solbilar har byggts vid högskolan i 15 år. En av dem satte 2011 - 2012 långfärdsrekord genom att köra 29753 km på enbart solenergi, sträckan runt jorden, och noterades för detta i Guinness rekordbok.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt