Spyker har höjt budet: - Det handlar om dagar nu

2010-01-13 07:36  
Victor Muller, vd för Spyker Cars. Foto: Spyker Cars

Holländska Spyker Cars sitter redan vid GM:s förhandlingsbord. Spykers vd Victor Muller säger att det bara handlar om dagar innan förhandlingarna är klara.

- Vi arbetar dygnet runt för att få ett köp av Saab till stånd. Vi har lagt ett bud som vi anser är mycket mer attraktivt för GM än att lägga ned Saab. Och vi har visat GM att vi har pengarna, säger Victor Muller i en intervju med SR Ekots reporter i Detroit.

General Motors bekräftar samtidigt att Spyker Cars är den främsta budgivaren just nu.

I måndags, samma dag som bilmässan i Detroit öppnade, förklarade GM:s vd och styrelseordförande Ed Whitacre att de bud som hittills kommit in varit för låga.

Enligt mediauppgifter från i måndags kräver GM motsvarande 3,2 miljarder kronor för Saab Automobile – kontant. Och det är väsentligt mycket mer pengar än vad budgivarna dittills erbjudit.

"Problem om fabriken börjar tömmas"
Spyker Cars har höjt nu höjt sitt ursprungliga bud till GM, men det har också den andra spekulanten, Luxemburgbaserade Genii Capital och racingmiljardären Bernie Ecclestone.

Genii-Ecclestone-konsortiets svenska talesman Lars Carlström bekräftar att man ska komma in med ett nytt bud till GM i dag onsdag.

- Vid lunchtid svensk tid kommer vi att presentera ett nytt bud för GM. Nu måste tempot höjas. Om man börjar bära ut grejerna från Saab i Trollhättan blir det ett bekymmer, säger Lars Carlström i P1 Morgon.

"Saab stängs om tre veckor"
I en intervju med Dagens Industri säger GM:s Europachef Nick Reilly att GM, förutom storleken på budet, också gör bedömningen om budgivarnas planer för Saab är livsdugliga.

- Vi gör allt vi kan för att sälja Saab. Det finns inget som gör oss lyckligare än att sälja bolaget. Men en köpare måste ha pengar för att driva affären, säger Nick Reilly.

Han säger att GM ger budgivarna ytterligare fyra veckor, men att avvecklingen av Saab fortsätter.

- Vi stoppar troligen tillverkningen inom två, tre veckor. Avvecklingen tar sedan ytterligare sex månader, säger Nick Reilly till DI.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt