Spinlaunch katapult ska slunga last ut i rymden

2018-02-26 07:02  
Foto: SpinLaunch

Jonathan Yanceys accelerator spinner rymdkapseln i vakuum – och centrifugalkraften ska ge hastigheter över 4 800 km/h. Spinlaunch katapult kommer vara mycket billigare än raketer, och nu regnar pengar över innovatören.

De bolag som lyckas utveckla ett mer prisvärt leveranssystem av föremål ut i rymden kan räkna med ett stort intresse från myndigheter och företag. Det bevisas inte minst av Spinlaunch. Enligt TechCrunch bekräftar tre källor att uppstartsföretaget nu har fått loss 244 miljoner kronor för att utveckla sitt unika koncept.

SpinLaunch katapult kommer inte använda några kemikalier. Idén går ut på att en accelerator spinner föremål med en enormt hög fart i vakuum, och när nog mycket centrifugalkraft har uppnåtts släpps projektilen ur sin loop. Rörelseenergin ska räcka för att slunga föremål i hastigheter på 3 000 mph – över 4 800 km/h.

Eventuellt kan systemet kompletteras genom att lasten utrustas med hjälpraketer för att bryta loss från jordens dragningskraft. Men givetvis kommer den stora styrkan ligga i ett transportmedel där hela utrymmet kan användas för last.

Läs mer: USA vill privatisera rymdstationen – öppnar för sponsring

Bakom idén står Jonathan Yancey. Han har finansierat sitt rymdprojekt genom att sälja av en soldriven drönare till Google. SpinLaunch grundades 2014, men först nu har innovatören avslöjat sitt koncept i en intervju med TechCrunch. Han räknar med att en uppskjutning med Spinlaunch kommer kosta omkring fyra miljoner kronor, att jämföra med 40-800 miljoner kronor för en konventionell uppskjutning med raket.

Frågan återstår givetvis huruvida känslig last, som en satellit, kommer klara den våldsamma resan? Enligt TechCrunch har två fysiker som tittat på projektet påpekat att luftmotståndet kan utgöra ett stort problem. Jordens atmosfär är så tät att övergången från vakuumet kan bli som att köra in i en tegelvägg. Jonathan Yancey hävdar dock att han har läget under kontroll.

– Under de senaste tre åren har vi utvecklat den grundläggande tekniken, genomfört tester med prototyper – och lyckats undanröja de flesta av teknikriskerna. De återstående utmaningarna ligger i konstruktionen av storskalig hårdvara och de kringliggande utvecklingsområden som medföljer den här typen av projekt, säger Jonathan Yancey till TechCrunch.

John Edgren

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt