Spekulationerna kring Estonia tar aldrig slut

2008-03-18 23:00  

*Varför tar spekulationerna kring hur Estonia sjönk inte slut?

Estoniahaveriet är den största fartygskatastrofen i Europa sedan andra världskriget, 852 dog och 137 överlevde. Samtidigt är det ännu oklart hur färjan kunde sjunka så snabbt. Den internationella haverikommissionens slutrapport, Jaic, lämnade viktiga frågetecken efter sig.

*Vilka tunga frågor kvarstår?

Estonia "borde" ha flutit upp och ned på luft i skrovet med vatten bara på bildäcket. Det finns ingen tydlig förklaring till varför kapsejsningsprocessen blev så utdragen (20-30 minuter) eller till sjunkförloppet. Enligt sjunkutredarna måste minst 10 792 kubikmeter vatten ha trängt ned till däcken under bildäck - genom dörrarna och trapporna från bildäck till de undre däcken och via ventiler - för att Estonia ska ha sjunkit såsom vittnena berättar.

*Varför såg de överlevande som tog sig uppför trapporna från däcken under bildäck inget massivt vattenflöde rinna ned via trapporna?

Det är en gåta. Några kan ha hört buller och klättrat upp tidigt, men några kom också upp sent - efter nödlarmet - och såg bara lite vatten kring fötterna.

*Estonias över 20 vattentäta skott på däcken under bildäck skulle hindra förlisning. Var dörrarna mellan dem öppna?

En dykare såg en vattentät dörr stängd. Då antog haverikommissionen att alla var det. Men inget vet. Den kan ha fallit igen. Vanligen hölls dörrarna till de vattentäta skotten öppna under gång, av praktiska skäl.

*Uppgifterna om bilrampen går isär. Var den öppen eller stängd?

Enligt haverikommissionen och sjunkutredarna var den öppen. En estnisk besättningsman har vittnat om att bilrampen var stängd, men att vatten trängde in vid sidan av denna. Det finns också vittnen som sett överlevande klättra ut på en stängd ramp. Monica Kleja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt