Spanien ger sig in i stridsflygsatsning – tuff konkurrent till Saab

2019-06-17 14:01  
Det nya stridsflygplanets motor ska tas fram av franska Safran och tyska MTU Aero Engines. Foto: TT/AP/Benoit Tessier

Spanien ansluter sig till en fransk-tysk satsning på att utveckla ett nytt stridsflygplan till 2040. Planet ska byggas av de Paris-noterade bolagen Airbus och Dassault Aviation.

Det nya stridsflygplanets motor ska tas fram av franska Safran och tyska MTU Aero Engines. En prototyp ska vara i luften till 2026, enligt planerna. Tanken är att det ska ersätta stridsflygplanen Rafale från Dassault och tyska Eurofighter - som i dagsläget konkurrerar med bland annat Saabs Jas 39 Gripen.

Det försvarspolitiska avtal som nu har skrivits på av Berlin, Madrid och Paris bygger på den så kallade SCAF-uppgörelsen mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för två år sedan, där det utöver stridsflygplan även finns planer på att utveckla drönarsystem bland annat.

Läs mer: Självsäkert Saab visar upp ”jammerpod” – ett nytt supervapen

Separata planer på att utveckla ett nytt stridsflygplan finns även i Storbritannien, med arbetsnamnet Tempest. I den satsningen ingår brittiska BAE Systems och Rolls Royce samt italienska Leonardo samt robottillverkaren MBDA.

Macron har tidigare försökt få med britterna på det europeiska projektet.

– Konkurrens mellan européer som försvagar oss mot amerikaner och kineser är löjligt, sade Macron när han på måndagen fick frågor om de två projekten på en flygmässa i Paris.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt