Spana in videon: Nya tekniken ”självläker” repor

2021-09-30 13:53  
Senaste tekniken i BMW:s grill. Foto: BMW

Glöm ångesten över att stenskott och repor ska sätta bilens avancerade förarassistanssystem ur spel. Med IX lanserar BMW en ny typ av beläggning som kan reparera repor.

I höst gör elbilen IX entré. Suven är enligt BMW utöver att vara flaggskeppsmodell – även en uppvisning av den senaste tekniken.

Med om bord finns ett batteri av radarenheter och sensorer som ska möjliggöra ”nästa generations assistans- och säkerhetssystem”. Den tyska tillverkaren lyfter bland annat fram att IX är först i världen med en åtta megapixlars framkamera – samt ett radarsystem med en räckvidd på 300 meter.

Läs mer: Officiellt: Uppstickaren Lucids elbil får räckvidd på 837 km

Imponerande javisst, men för att skydda tekniken har BMW även tagit fram en annan spännande sak. En beläggning som gör att plastgrillen som sitter framför radarn kan läka repor av sig själv.

Tillverkaren anger att grillen ska kunna laga mindre repor på ett dygn i vanlig ”rumstemperatur” – och om man tillför värme eller om det är väldigt varmt ute går det på fem minuter.

Jämför det med förra generationens sensorer som kunde helt sättas ur spel av repor.

Men funkar verkligen tekniken? Vi bad Johann Kistler, projektdirektör för IX att demonstrera.

Utöver att kunna läka repor har BMW tänkt till kring ett annat problem. I kalla länder är det vanligt att is bildas över sensorerna vintertid. För att inte detta ska begränsa systemen har tillverkaren lagt in värmeslingor som håller synfältet fritt.

Läs mer: Usla laddmöjligheter i norra Sverige sänker elbilsförsäljningen

Felix Björklund

Mer om: BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt