Spacex slutar tillverka Crew Dragon

2022-03-29 11:42  
En Crew Dragon-kapsel monterad på en Falcon 9-raket. Foto: SpaceX/UPI/Shutterstock

Den historiska rymdkapseln tas ur produktion. När den fjärde kapseln är klar lägger Spacex fullt fokus på att få Starship i drift.

Den 30 maj 2020 sköts astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnken upp med en Falcon 9-raket från Kennedy Space Center. Det blev en historisk dag, då Spacex blev den första kommersiella aktören som transporterade personal till den Internationella rymdstationen.  

Astronauterna åkte i Spacex rymdkapsel Crew Dragon, som kan ta upp till sju passagerare tilli omloppsbana. Sedan dess har ytterligare fyra bemannade rymdfärder genomförts med Crew Dragon-kapslar. 

Bolaget håller nu på att färdigställa sin fjärde Crew Dragon, och det blir troligen den sista som kommer att tillverkas.  

– Vi färdigställer vår sista kapsel, men vi tillverkar fortfarande komponenter, eftersom vi kommer att genomföra upprustningar, säger Spacex operativa chef Gwynne Shotwell till Reuters.

Läs mer: Elon Musk: Tesla ska skala upp till ”extrem storlek”

Starship i omloppsbana inom kort

Hittills har kapslarna justerats och förbättrats efter varje färd, och även om farkosterna är återanvändbara måste vissa komponenter bytas ut mellan resorna. 

Hon tillägger att bolaget kommer att ha kapacitet att bygga fler kapslar i framtiden, men nu ligger fokus på utvecklingen av den nya raketen Starship. 

Spacex vd och grundare Elon Musk uppgav nyligen att bolaget hoppas kunna genomföra ett flygtest som ska ta Starship till omloppsbana någon gång i maj.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt