Space X rymdkapsel Crew Dragon snart redo för avfärd

2018-08-17 09:33  

Nästa år ska Space X rymdkapsel vara redo för bemannade rymdfärder till och från ISS. Redan i höst görs de första testflygningarna med mänskliga passagerare.

I veckan öppnade annars hemlighetsfulla Space X upp sig för omvärlden när flera stora medier fick besöka rymdbolagets fabrik i Hawthorne i södra Kalifornien. Dragplåstret var en provsittning av rymdkapseln Crew Dragon och ett möte med astronauterna som ska åka med på jungfruresan.

Enligt planerna ska Crew Dragon göra de första bemannade testflygningarna i november, och en första personaltransport till International Space Station ska ske i april nästa år. Ett stort steg för Space X som hittills ägnat sig åt att flyga upp satelliter och förnödenheter.

Läs mer: SpaceX återanvänder raket från Falcon 9

– Rymdfärder för människor är hela anledningen till att Space X ursprungligen grundades. Det är vårt största mål och vår högsta prioritet, sa Benji Reed som leder bolagets kommersiella rymdprogram i en intervju med The Washington Post i samband med besöket.

Samtidigt innebär kontraktet med Nasa om personalskyttlar stora pengar. Kontraktet är värt 2,6 miljarder dollar och innefattar en testflygning och upp till sex personaltransporter till ISS.

Space X använder raket från Falcon 9

Sedan 2011 har Nasa inga egna personaltransporter till och från ISS. Rysslands Soyuz är i dagsläget den enda rymdfarkost som transporterar människor till rymdstationen. De kostar USA uppemot 76 miljoner dollar per stol, medan Space X säger sig kunna pressa priset till ned mot 20 miljoner dollar.

Själva rymdkapseln är väldigt avskalad och i normalfallet ska en färd till ISS i princip genomföras utan att astronauterna behöver göra något aktivt själva. Kapseln kommer att skjutas upp i rymden med hjälp av Space X fraktraket Falcon 9 och därefter ta sig för egen maskin till ISS.

Läs mer: Nasas nästa destination: solen

Ändå genomgår astronauterna en rigorös träning ifall något skulle gå fel. Space X har byggt en simulator som kan återskapa olika scenarion som olyckor, brand eller fel på styrsystem där astronauterna kan träna upp sig, skriver The Verge. De fyra astronauter som valts ut för jungfrufärden har förberett sig för den sedan 2015.

Nästa år hoppas även Boeing göra en premiärtur med sin bemannade rymdkapsel CST-100.

Crew Dragon

Rymdkapseln är en omarbetad variant av rymdfarkosten Dragon som sedan 2012 används för att leverera förnödenheter och utrustning till den internationella rymdstationen, ISS.

Passagerare: Upp till sju stycken.

Storlek: 8,1 meter lång och 3,7 meter i diameter.

Återanvändbar: Rymdkapseln är byggd för att klara upp till 10 rymdfärder.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt