Space X återvunna raket uppskjuten

2017-03-31 08:09  
En tidigare SpacX-uppskjutning. Foto: imago stock / IBL

Rymdföretaget Space X har nu skjutit upp och landat sin första återvunna raket. Nästa mål är att skjuta upp en återanvänd raket inom 24 timmar från det att den landat.

Uppskjutningen skedde från Cape Canaveral i Florida. Det unika är att den 70 meter höga startraketen, det första raketsteget, användes på nytt för att skicka upp en kommunikationssatellit i omloppsbana.

Startraketen förde i april förra året med sig mat och förnödenheter till rymdstationen ISS, innan den återvände till jorden och landade stående på en plattform i havet.

Efter att ha lämnat satelliten återvände raketsteget till jorden igen och landade på en plattform i havet, och kan därmed komma att skjutas upp en tredje gång.

Enligt IT-entreprenören Elon Musk, som leder Space X, innebär det att den dyraste delen av en raket kan återanvändas. Enligt företaget är kostnaden ungefär densamma som för ett nytt passagerarflygplan.

– Det här kommer leda till en stor revolution inom rymdflygandet, säger Musk i en webbsändning efter uppskjutandet, och tillägger att det tagit 15 år att nå hit.

I ett meddelande på Twitter skriver Musk att han är otroligt stolt över arbetslaget bakom Space X och att nästa mål är att skjuta upp en återanvänd raket inom 24 timmar.

Målet med att återanvända raketer är att kapa kostnader. Hittills har rymdbolaget lyckats landa nio raketer, tre på land och sex till havs.

Raketen, en Falcon 9, sköts upp klockan 00:27 svensk tid.

Mer om: Space X Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt