Sophjulet har ätit 500 ton skräp i havet

Herr Sophjul, eller ”Mr. Trash Wheel” som lokalbefolkningen i Baltimore i Maryland i USA kallar maskinen, har samlat in avfall i stadens hamnområde sedan maj 2014.

Under de snart tre åren har sophjulet ätit 496,4 ton avfall. Maskinen drivs av förnyelsebar energi.

Havsströmmarna leder soporna nedåt hamnen, och länsar för dem mot maskinen. Räfsor hjälper soporna upp på transportbandet. Systemet drivs av ett klassiskt vattenhjul, som i sin tur roterar med hjälp av havsströmmen.

Dessutom har man monterat en solcellspanel på ovansidan av anordningen. Solcellerna hjälper till när strömmarna inte är tillräckligt kraftiga. Under soliga dagar kan solcellerna producera 25 kilowattimmar elektricitet.

Soporna samlas i containrar. Containrarna ligger på flytelement och byts ut allteftersom de fylls upp.

Maskinen har kapacitet att samla mer än 22 ton avfall per dag. Rekordet är hittills drygt 17 ton på en dag.

372 650 plastflaskor, 346 149 chipspåsar, 257 337 plastpåsar och 8 965 600 cigarettfimpar är något av det maskinen har fått upp. Maskinen har också satt i sig större ting som bilhjul.

Soporna som samlas in förbränns för att producera ny elektricitet.

Herr Sophjul har med tiden blivit en kändis lokalt och på internet. Både maskinens Twitter-konto och Facebook-profil har över 10 000 följare. Herr Sophjul har också deltagit på populära nätmöten på Reddit. På projektets hemsida kan man följa maskinens arbete direkt.

Hjulet har till och med fått ett öl uppkallat efter sig – Mr. Trash Wheel´s Lost Python Ale. Namnet är enligt CBS inspirerat av den halvannan meter långa kungspytonormen som förvillade sig upp på Herr Sophjul i augusti 2015. Hittills har man producerat 15 000 burkar öl, och en del av intäkterna från försäljningen går till driften av maskinen.

Baltimore har problem med nedsmutsning och förorening av vattnet, men har som mål att man ska kunna fiska och bada i vattnet innan 2020. Herr Sophjul är ett steg på vägen för att komma dit.

Maskinen har utvecklats av John Kellett, som själv jobbade i hamnen flera år. Han fick idén då han såg vilka negativa konsekvenser soporna hade på hamnområdet, en av stadens största turistattraktioner. Projektet drivs av Waterfront Partnership of Baltimore, som arbetar för att bevara stadens hamnområde.

De är så nöjda med vattenhjulet att de nu vill bygga en till maskin för att samla in sopor. Donationerna har redan kommit och man planerar att ”Professor Trash Wheel” skall tas i drift i slutet av året.

Nedsmutsning av havet har uppmärksammats mycket i Norge efter att en val dog med 30 plastpåsar i magen på Vindenes på Sotra i Hordaland. Enligt Verdens ökonomiske forum kommer det att finnas mer plast än fisk i havet 2050, om vi inte gör något åt utvecklingen.

Flera har kommit med förslag på vad som kan göras. Internationellt hör The Ocean Cleanup till de mest ambitiösa. Bland de norska förslagen finns Quantafuel og Norlense´s samarbete att tråla havet efter plast och förvandla plasten till bränsle på båten.

I Bamble i Telemark leder forskningsbolaget Norner Research ett projekt som ska undersöka hur vi kan slippa plastavfall i naturen.

I mars tillkännagav utrikesminister Börge Brende att regeringen beviljar 100 miljoner kronor till åtgärder mot marin nedsmutsning och mikroplast.

Här kan du se hur Herr Sophjul arbeta i kraftigt regnväder:

 

---

Den här artikeln publicerades först på Teknisk Ukeblad, www.tu.no

Mathias Klingenberg / Teknisk Ukeblad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt